Volledig scherm
Ga zo vaak mogelijk mee met je kind als het gaat zwemmen, adviseert The Blue Cap Foundation. © thinkstock

Zwembad bij Spaans en Turks hotel levensgevaarlijk

Hotelzwembaden in het buitenland lijken een fijne plek voor verkoeling, maar zijn vaak levensgevaarlijk. Dat blijkt uit onderzoek van The Blue Cap Foundation. De oprichter wilde voorkomen dat een ander meemaakt wat hem overkwam. Zijn kleinkind Willem verdronk op een vreselijke manier.

Quote

Elke keer als Jan bezig was, was het voor hem alsof Willem opnieuw verdronk.

Riet Jonker

Willem van Wijk was een jongen van 12, toen hij vlak na aankomst in Toscane zijn kleren uittrok, zijn zwembroek aandeed en in het heerlijk koele water van een bubbelbad plonsde: vakantie. En toen werd Willems lichaam onverbiddelijk vastgezogen aan een rooster van het zwembad.

Door het vacuüm dat ontstond klapte zijn aorta en raakte de jongen buiten bewustzijn. Wanhopig werd geprobeerd hem los te wrikken, maar daar, in het water van nog geen meter diep, vond Willem op gruwelijke wijze de dood. De jongen die zo graag een blauw petje droeg, zou nooit terugkeren in zijn woonplaats Ter Aar.

Zijn opa en oma waren op een barbecue, toen ze een telefoontje kregen van hun dochter. 'Die zijn goed aangekomen', dachten ze nog. Opa Jan Jonker nam meteen na het verpletterende nieuws een besluit. Hij moest en zou uitzoeken hoe dit had kunnen gebeuren. En wilde koste wat kost voorkomen dat anderen hetzelfde lot zou treffen. The Blue Cap Foundation was geboren.

Kleinkind
Inmiddels is Jan Jonker overleden, zijn vrouw Riet nam zijn plaats in het bestuur in. Voor hem, maar ook voor Willem, het kleinkind dat zo van knuffelen hield. Willem die als kleuter al het hele dorp bij naam kende en iedereen dus ook maar meteen gedag zei. ,,Jan moest weten hoe dit kon gebeuren. Daarom is hij The Blue Cap Foundation begonnen, om onderzoek te doen. Meten is weten, zei hij altijd.'' The Blue Cap Foundation, vernoemd naar het petje van Willem, ontwikkelde meetapparatuur, om te kijken hoe hard de zuigingskracht bij roosters is.

Er kwam een testbad, net als een oplossing die voorkomt dat een lichaam vacuüm kan worden gezogen. Ook wordt onderzoek naar zwembaden gedaan. Riet Jonker: ,,Elke keer als Jan bezig was, was het voor hem alsof Willem opnieuw verdronk. Soms werd het hem te veel. Dan streepte ik dagen weg in zijn agenda. Dan zei ik: we gaan op vakantie.''

En toch. Dit jaar moest ingenieur Joost Avezaat, als onderzoeker verbonden aan Jonkers stichting, in samenwerking met Duitse collega's een trieste conclusie trekken. Een ongeluk zoals Willem van Wijk overkwam, kan nog steeds gebeuren. Na onderzoek van honderd zwembaden blijkt er geen één écht veilig. ,,Er zijn baden getest in Spanje, Turkije en Egypte, de laatste nog dit jaar. Van die zwembaden bleken er 31 'levensbedreigend', bij de andere is sprake van een 'zeer slechte conditie'.''

Quote

We kennen voorbeel­den van families die een schadever­goe­ding aangeboden krijgen, na een incident.

Riet Jonker

Vastgezogen
Haren kunnen vast komen te zitten in roosters, waardoor kinderen niet meer naar het oppervlak kunnen komen. Of kinderen kunnen - net zoals Willem gebeurde - worden vastgezogen. Avezaat zag zelf in zwembaden hoe roosters soms een zuigkracht hebben van 500 kilogram. Fataal voor volwassenen, laat staan voor de kleintjes. ,,Vooral kinderen tussen de 7 en 11 jaar lopen gevaar, we zien dat zij het vaakst het slachtoffer worden van ongevallen.''

Het gaat om tientallen zaken per jaar, weet de stichting uit mediaberichten die nauwgezet worden bijgehouden en slachtoffers met wie ze in contact staan. Maar precieze registratie ontbreekt. ,,We kennen voorbeelden van families die een schadevergoeding aangeboden krijgen, na een incident. Of het loopt met een sisser af.''

De stichting waarschuwt zo vaak ze kan. Ouders: ga mee zwemmen. Doe het lange haar van meisjes in een vlecht, zodat het niet verstrikt kan raken. Waarschuw voor de zuigkracht van roosters. En als het toch misgaat en een lichaam wordt vastgezogen: niet trekken, maar rollen.

Nalatenschap
De stichting hoopt dat de Europese regelgeving wordt aangepast. In Nederland zijn al de nodige stappen gezet. The Blue Cap Foundation was betrokken bij nieuwe wetgeving, die volgend jaar zal ingaan. Daarin is vastgelegd dat zwembaden in ons land zelf meer risicoanalyses moeten uitvoeren.

Voor Jan Jonker was de stap in de wetgeving een grote overwinning, na het drama dat het leven van de familie zo op zijn kop zette. Dat zijn vrouw nu doorgaat, zou hem vast en zeker trots hebben gemaakt.

Riet is het in elk geval wel. Ze vertelt vol liefde over de stichting, maar vooral over haar echtgenoot, die vorig jaar net als Willem stierf in het water. Tijdens het snorkelen in Curaçao kreeg hij vermoedelijk een hartstilstand. ,,Hij heeft ons zo veel nagelaten.''