Volledig scherm
Zenuwarts William Lytton is blij dat hij de aanval door een haai heeft overleefd © AP

Zwemmer ontsnapt aan de dood door haai na aanval in kieuwen te slaan

William Lytton zwom zo'n 30 meter uit de kust bij Cape Cod in Massachusetts, toen hij een vreselijke pijn in zijn been voelde. Het was de zwemmer direct duidelijk wat de pijnscheut veroorzaakte. De Amerikaan werd aangevallen door een haai en moest snel handelen om niet helemaal ten prooi te vallen aan de vlijmscherpe tanden.

Volledig scherm
William raakte buiten bewustzijn en werd met een ambulance naar de helikopter © AP

,,Ik was aanvankelijk doodsbang'', zegt de 61-jarige neuroloog uit Scarsdale in de staat New York. ,,Er was geen tijd om na te denken.'' In een reflex sloeg Lytton de haai met zijn linkerhand in de kieuwen. Die klap redde de arts arts het leven, maar leverde hem een aantal doorgesneden pezen op. 

Met zijn arm in het gips en verband en een steunkous om zijn been kijkt William terug op de bijna fatale duik. ,,Wat ik gedaan heb, voelt niet bepaald heldhaftig'', zegt hij nuchter. Het feit dat hij wist waar hij moest slaan, vermoedelijk door het kijken naar natuurdocumentaires, noemt hij 'vooral geluk'. 

Dertig meter zwemmen

Volledig scherm
'Het ziet er heel artistiek uit', lacht William over zijn 'oorlogswonden' © AP

Gelukkig genoeg was hij niet heel ver uit de kust. Toen het bijtgrage dier zijn been losliet, zwom Lytton met een paar snelle slagen terug naar de kant. De politie schat in dat hij ongeveer dertig meter moet hebben afgelegd. ,,Het water was er niet veel dieper dan een meter of drie'', herinnert de neuroloog zich.

Strandgangers, waaronder een aantal verpleegsters en artsen, hielpen Lyttons bloeding stelpen en droegen hem via de duinen naar een parkeerterrein. Terwijl hij door bloedverlies het bewustzijn begon te verliezen, waarschuwde iemand zijn vrouw, die samen met haar dochtertjes ook op het strand was.

Ondraaglijke pijn

Volledig scherm
Bezoekers van het strand bij Cape Cod worden na de aanval gewaarschuwd voor haaien © AP

,,De pijn was werkelijk ondraaglijk'', vertelt William. In een ziekenhuis in Boston werd de zwaargewonde zwemmer in een kunstmatige coma gebracht. Er waren zes operaties en zes liter transfusiebloed nodig om hem op te lappen. ,,Ik herinner me nog hoe de traumahelikopter landde, maar de paar dagen erna ben ik kwijt.''

Hoewel hij nog weken moet revalideren en minstens één operatie moet ondergaan, is Lytton blij nog in leven te zijn. De haai miste een aantal belangrijke zenuwen en bloedvaten in zijn been en ook de schade aan het bot was niet al te groot. Desondanks hangen zijn huid en spieren aan elkaar met honderden hechtingen.

'Heel artistiek'

Volledig scherm
Voor William weer aan het werk kan, moet hij nog wekenlang revalideren © AP


,,Het ziet er heel artistiek uit'', lacht William over zijn 'oorlogswonden'. Veel haast om weer het zeewater in te gaan, heeft hij niet. ,,Het is behoorlijk angstaanjagend als je erover nadenkt. Het is wellicht niet het aardigste om te zeggen, maar ik hield voorheen al niet van haaien en dat is er niet beter op geworden.''

Het dier dat hem te grazen nam, heeft Lytton niet heel goed kunnen zien. Greg Skomal, een haaienexpert verbonden aan de afdeling Zeevisserij van Massachusetts, vermoedt dat een mensenhaai de boosdoener is. ,,Op de plek waar hij werd gebeten, is dat de meest voorkomende soort. Veel meer opties zijn er eerlijk gezegd niet.''

Volledig scherm
Op de plek waar William werd aangevallen, komen vooral mensenhaaien voor © AP