Volledig scherm
© ANP

Zwitser veroordeeld voor het geven van 'likes' op Facebook

Een Zwitserse rechtbank heeft gisteren een 45-jarige man veroordeeld voor smaad na het geven van ‘likes' op Facebook. Volgens lokale media zou het de eerste keer zijn dat er in Zwitserland iemand vervolgd wordt nadat hij op sociale media aangaf het eens te zijn met een opmerking van iemand anders.

Volgens de rechtbank heeft de 45-jarige verdachte niet alleen de bekende dierenactivist Erwin Kessler van racisme beschuldigd, maar ook de vind ik leuk-knop aangeklikt onder verschillende haatdragende reacties van anderen. De rechter oordeelde dat de verdachte, wiens naam niet bekend werd gemaakt, op deze manier heeft bijgedragen tot de verspreiding van haat en beschuldigingen die niet bewezen konden worden. 

De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 4000 Zwitserse frank (ongeveer 3700 euro), maar kan nog wel in hoger beroep gaan. De opmerkingen werden gemaakt tijdens een verhitte discussie over welke dierenwelzijnsgroepen welkom zouden zijn op een veganistisch festival. 

Gevangenisstraf

Kessler werd in 1998 wel degelijk veroordeeld tot een korte gevangenisstraf, omdat hij Joodse praktijken vergeleek met die van de nazi’s. Hij zei dat de Joodse rituele dierenslachtingen gelijkwaardig waren aan het doden van joden door de nazi’s.

De dierenactivist had zelf een klacht ingediend tegen de verschillende mensen die de beschuldigingen op Facebook hadden geplaatst. De meesten van hen zijn inmiddels veroordeeld.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.