Volledig scherm
De Belgische spelersmakelaar Mogi Bayat wordt volgens zijn advocaat alleen verdacht van witwaspraktijken, niet van matchfixing, corruptie of contact met scheidsrechters. © EPA

Advocaat van spil voetbalschandaal: 'Bayat verzamelde slechts verpakkingen van dure horloges'

BelgiëSpelersmakelaar Mogi Bayat is een van de spilfiguren in het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal. Bayat werd verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen van geld. ,,Ik heb hem gezegd dat de strijd nu pas begint", vertelt Bayats advocaat Jean-Philippe Mayence in Le Soir. ,,Het is als een voetbalwedstrijd die gewonnen moet worden."

,,In het begin was hij heel aangeslagen", legt Mayence uit. ,,Hij zei me meteen dat het heel moeilijk zou worden om weer omhoog te klimmen. Hij beseft dat zijn reputatie erg besmeurd is. Het kwaad is geschied, ook al zuiveren de speurders hem in de toekomst. Maar hij weet dat zoiets het lot is van een mediapersoonlijkheid. Naarmate de verhoren vorderden, zag hij het beter zitten. De strijd is nog niet gestreden."

Bayat zou als spelersmakelaar ook heel wat dure cadeaus hebben uitgedeeld aan bevriende personen uit de voetbalwereld. De politie nam in dat opzicht verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van acht miljoen euro in beslag. 

Ook zou hierbij gesjoemeld zijn met de btw. ,,Het is waar dat mijn cliënt op dit laatste punt misschien niet volledig in orde was, maar met de bedragen die de politie noemt ben ik het niet eens", verklaart Mayence, die vervolgens met een bijzondere uitleg komt voor de verpakkingen van luxehorloges. ,,Mijn cliënt verzamelt al heel zijn leven verpakkingen van luxehorloges. Dat is ook zijn recht."