Volledig scherm
Espérance Tunis viert de winst van de Afrikaanse Champions League. © BSR Agency

Afrikaanse CL-finale moet opnieuw: Tunis moet beker en medailles teruggeven

Espérance Tunis dacht vorige week de Afrikaanse Champions League te prolongeren, maar dat blijkt toch nog niet het geval te zijn. De return van de finale tegen het Marokkaanse Wydad Casablanca moet - op neutraal terrein in Zuid-Afrika - opnieuw.

Het Tunesische Espérance Tunis en Wydad Casablanca speelden de eerste wedstrijd van de Afrikaanse Champions League-finale met 1-1 gelijk en dus moest op 31 mei de beslissing vallen in Tunesië. Een uur lang was er niets aan de hand. De thuisploeg uit Tunesië stond op een 1-0 voorsprong, maar na ruim een uur spelen legde de Gambiaanse scheidsrechter Bakary Papa Gassama het spel stil vanwege een defecte VAR, die achteraf vanaf minuut één al niet bleek te werken. 

Volledig scherm
Spelers van Wydad Casablanca doen hun beklag bij Bakary Papa Gassama. © AFP

Wydad Casablanca was furieus, want de 1-1 van de Marokkaanse ploeg werd onterecht afgekeurd en eiste dat de VAR geraadpleegd zou worden. Anderhalf uur lang was er oponthoud. Opstootjes ontstonden, de president van de Afrikaanse voetbalbond kwam zelfs het veld op, maar na ruim een uur wisten de spelers van beide ploegen nog steeds niets. De arbiter blies uiteindelijk af, omdat de uitploeg weigerde verder te spelen. Espérance Tunis vierde nadien een feestje, ontving de medailles en mocht zich wederom de beste club van Afrika noemen.

Het bleek echter te vroeg gejuicht. Wydad Casablanca liet het er niet bij zitten en diende protest aan. Met succes. De Afrikaanse voetbalbond heeft nu besloten dat de return nogmaals gespeeld moet worden. Dat zal gebeuren in Zuid-Afrika, neutraal terrein dus. Aan Espérance Tunis is gevraagd om de trofee én de medailles mee terug te nemen. Later vanavond komt de Afrikaanse voetbalbond met een officiële uitleg voor de keuze, die niet unaniem genomen werd door de verschillende bondslieden. Overigens heeft Espérance Tunis laten weten weer tegen dit besluit in beroep te gaan.

Een datum voor de tweede finalewedstrijd is er nog niet. Het duel is sowieso pas na de Afrika Cup, het landentoernooi dat op 19 juli eindigt.