Theo Zwanziger
Volledig scherm
Theo Zwanziger © REUTERS

'Afscheid Özil nederlaag voor iedereen die integratie wil verbeteren'

Theo Zwanziger baalt dat Mesut Özil niet meer voor het Duitse nationale voetbalelftal wil uitkomen. ,,Ik ben daar diep bedroefd over", zegt de voormalige voorzitter van de Duitse voetbalbond. ,,Hij was een geweldig voorbeeld voor jonge Duitsers met een Turkse achtergrond. Dit is een nederlaag voor iedereen die zich inzet om integratie te verbeteren."

Özil besloot gisteren te bedanken voor Duitsland na de vele kritiek die hij kreeg omdat hij vlak voor het WK samen met Ilkay Gündogan op de foto was gegaan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ,,Met pijn in mijn hart stop ik als international zolang ik racisme en een gebrek aan respect voel'', stelde de middenvelder van Arsenal. ,,Wat mij de afgelopen periode het meest heeft gefrustreerd, is de slechte behandeling door de Duitse voetbalbond en voorzitter Reinhard Grindel. In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen. Ik wil niet langer als zondebok dienen voor zijn incompetentie en zijn onvermogen om zijn werk goed te doen.''

De 73-jarige Zwanziger was tussen 2004 en 2012 voorzitter van de Duitse voetbalbond. Hij kan zich niet voorstellen dat Grindel en teammanager Oliver Bierhoff de middenvelder van Arsenal bewust wilden beschadigen. ,,Daar ken ik ze te goed voor. Maar door fouten in de communicatie voelt Özil zich nu wel een tweederangsburger."

Frank Schwabe, politicus van de SPD, vindt dat niet Özil maar Grindel en Bierhoff moeten opstappen. ,,Want zij hebben hem vogelvrij verklaard", stelt hij. Hij kreeg bijval van zijn collega Cem Özdemir van de Groenen. ,,Het is een probleem als jonge Turkse Duitsers denken dat er geen plek voor hen is in het nationaal elftal. Kracht zit in diversiteit. Zo zijn wij in 2014 wereldkampioen geworden. En Frankrijk dit keer."

  1. Icardi 50, Werner 60 miljoen, de miljoenen vliegen de deur alweer uit

    Icardi 50, Werner 60 miljoen, de miljoenen vliegen de deur alweer uit

    De coronacrisis zou een tijd voor bezinning zorgen. Ethisch zou het onverantwoord zijn voor clubs om nog veel geld neer te tellen voor spelers terwijl supporters door de crisis in financiële problemen zijn geraakt, riepen de experts. Maar het is pas begin juni en Mauro Icardi is al voor 50 miljoen door Paris Saint Germain overgenomen van Internazionale en Chelsea zou op het punt staan om Timo Werner voor 60 miljoen over te nemen van RB Leipzig.