Volledig scherm
Marcus Edwards in actie namens de beloftenploeg van Tottenham Hotspur. © Getty Images

'Ajax wilde Edwards (18) halen om ongelijk van Engelse clubs aan te tonen'

Ajax zou deze zomer hebben geprobeerd om Marcus Edwards (18) over te nemen van Tottenham Hotspur, om hem vervolgens weer door te kunnen verkopen aan een club in Engeland. Dat zegt David Powderly, jeugdcoach bij Charlton Athletic. 

Het idee van Ajax zou zijn geweest om Edwards nadrukkelijk in de etalage te zetten en vervolgens voor een hoger bedrag weer te verkopen aan een club in Engeland, om aan te tonen dat hun talenten ook daar een kans verdienen. Clubs uit de Premier League halen de laatste jaren overal uit Europa jonge talenten naar Engeland, ook geregeld bij Nederlandse clubs. Dit gaat vaak ten koste van de Engelse talenten. 

De 18-jarige Edwards, een linksbenige middenvelder annex rechtsbuiten, speelt al sinds zijn achtste in de jeugdopleiding van Tottenham Hotspur. Trainer Mauricio Pochettino vergeleek hem vorig jaar nog met Lionel Messi, maar tot een debuut in de hoofdmacht van de Londense topclub kwam het nog niet voor Edwards. Van een verhuur aan een club in Nederland of in de Championship zou hij deze zomer volgens een journalist van The Guardian hebben afgezien, omdat hij dit seizoen voor zijn kans wil gaan in het eerste elftal bij Tottenham Hotspur. In de Premier League 2, de competitie voor beloftenteams, scoorde hij dit seizoen al twee keer in drie duels. 

Sancho wel naar Europa

Borussia Dortmund kaapte op 31 augustus nog de 17-jarige Jadon Sancho weg bij Manchester City, waar hij geen perspectief zag op speeltijd onder Pep Guardiola. Sancho, die voor 8,75 miljoen euro werd overgenomen door de club van Peter Bosz, wordt gezien als een van de meest veelbelovende talenten van Engeland. 

De onder 20-ploeg van Engeland won deze zomer nog het WK in Zuid-Korea. Een maand later werd Engeland onder 19 Europees kampioen in Georgië. Op het EK onder 21 reikte Engeland tot de halve finales, waarin Duitsland na strafschoppen te sterk was. 

David Powderly on Twitter

Ajax purposely went out to try and buy Marcus Edwards to make a point that English players are good enough.

David Powderly on Twitter

They wanted to buy and bring Edwards through, then sell him on at high price. To make English clubs think again

David Powderly on Twitter

The whole point... So English clubs stopped purchasing their youngsters at 15-18. Many other clubs highlighted by BVB are doing the same

David Hytner on Twitter

Marcus Edwards turned down loan moves to the Championship and Holland today because he wants to fight for a first-team breakthrough at #thfc

Volledig scherm
Marcus Edwards in actie tegen West Ham United. © Getty Images
Volledig scherm
Marcus Edwards in actie tegen Sunderland. © Getty Images