Volledig scherm
Gabi Fernandez © Getty Images

Ander Herrera en Gabi Fernandez voor Spaanse rechter wegens matchfixing

De Spaanse openbaar aanklager eist een celstraf van twee jaar en een schorsing in het voetbal van zes jaar voor een groep van dertig voetballers vanwege matchfixing. Onder de spelers zijn onder anderen Manchester United-speler Ander Herrera en de aanvoerder van Atlético Madrid, Gabi Fernandez.

Volledig scherm
Ander Herrera © Getty Images

Ook de voormalige bondscoach van Mexico Javier Aguirre en Vicente Iborra van Leicester zijn aangeklaagd in de matchfixingzaak.

Volgens de openbaar aanklager is er genoeg bewijs dat Zaragoza in het seizoen 2010-2011 965.000 euro heeft betaald aan de spelers van Levante om het onderlinge duel te verliezen. Zaragoza won de laatste wedstrijd van het seizoen met 2-1 en bleef zo in de Primera Division

Mochten de spelers inderdaad veroordeeld worden dan zal er geen celstraf uitgezeten hoeven worden, omdat bij een straf onder de twee jaar de veroordeelde niet de cel in hoeft. Een eventuele voetbalschorsing zou ook buiten de Spaanse landsgrenzen gelden.

De zaak werd al eerder behandeld door een lagere rechtbank, maar er was niet voldoende bewijs. De aanklagers in Valencia hebben de zaak echter heropend.