Volledig scherm
Hakeem Al Araibi (links) en premier Scott Morrison. © AP

Australië regelt paspoort voor Al Araibi

Hakeem Al Araibi kan een Australisch paspoort tegemoetzien. De voetballer uit Bahrein ging vandaag in Canberra langs bij premier Scott Morrison, om de Australische overheid te bedanken voor de hulp bij zijn vrijlating in Thailand. 

Morrison vertelde dat het naturalisatieproces van Al Araibi gaande is. ,,Een paspoort is niet ver weg'', aldus de premier, die de speler een bal overhandigde met de tekst 'Welkom thuis Hakeem'.

Al Araibi vroeg in 2014 politiek asiel aan in Australië. De voetballer was gevlucht uit zijn geboorteland Bahrein, waar de international bij verstek tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld omdat hij een politiebureau zou hebben vernield. Al Araibi stond destijds bekend als tegenstander van het regime in zijn land. Hij ging in Australië voetballen en kreeg daar in 2017 een vluchtelingenstatus.

De speler van Pascoe Vale FC werd in eind november in Thailand opgepakt. Bahrein wilde dat Al Araibi zou worden uitgeleverd, zodat hij zijn straf kon uitzitten, maar begin deze week werd dat verzoek onder politieke druk ingetrokken. De voetballer keerde daarop terug naar Australië.

  1. Grootschalig onderzoek op basis van Football Leaks

    Grootscha­lig onderzoek op basis van Football Leaks

    De tientallen miljoenen documenten die in handen zijn van klokkenluidersplatform Football Leaks gaan dienen als basis voor een grootschalig Europees onderzoek. De landen die zijn verenigd in Eurojust, de rechtsorganisatie waarin de 28 lidstaten van de Europese Unie samenwerken in de juridische strijd tegen terrorisme en grensoverschrijdende zware criminaliteit, hebben vandaag in Den Haag afgesproken samen financiële wantoestanden in de voetbalwereld aan te pakken.