Volledig scherm
Dol van vreugde viert Barcelona de plaatsing voor de kwartfinale van de Champions League na de 6-1 tegen PSG! © Getty Images

Barça zorgt op magische avond voor voetbalwonder tegen PSG

Barcelona heeft in de Champions League voor een monsterstunt gezorgd tegen Paris Saint-Germain. De ploeg van Luis Enrique won het thuisduel met liefst 6-1 en werkte zodoende de 0-4 achterstand uit het eerste duel weg.

• De mooiste tweets
• Alle reacties
• Stunt in cijfers
• Video: zaalvoetballers uit hun dak

Volledig scherm
Het staat er echt: 6-1 bij Barcelona-PSG! © REUTERS

Door: Nik Kok
Geschiedenis werd er geschreven in de slotfase toen niemand meer geloofde in Barcelona maar drie doelpunten in zeven minuten zorgden voor één van de meest memorabele ontsnappingen uit de geschiedenis van het voetbal. Een hoofdrol was weggelegd voor Neymar, die eerst een vrije trap raakschot, vervolgens een strafschop benutte en met een ultieme chip Sergi Roberto bereikte, die daarmee voor Barcelona een einde maakte aan een avond vol zenuwen, frustratie, hoop, teleurstelling en toch weer ongekende vreugde.

In elk geval kreeg FC Barcelona de droomstart die het wilde toen Luis Suarez na twee minuten al de eerste treffer maakte. En binnen een kwartier hadden zowel Blaise Matuidi als Julian Draxler van Paris Saint-Germain al een gele kaart achter de naam.

Volledig scherm
Barca-coach Luis Enrique. © AP

Barcelona mocht aan een heilloze missie zijn begonnen, het knetterde vanaf de eerste minuut in Nou Camp waar iedereen geloofde in een voetbalwonder en de elf spelers van de thuisploeg nog een beetje meer. Er volgde een omsingeling vanaf minuut één terwijl de vrije trappen rond het zestienmetergebied van Paris Saint-Germain niet te tellen waren. Geraffineerd was het nooit wat Barcelona liet zien vanavond. Messi was haast onzichtbaar, maar de wilskracht spatte ervan af.

Volledig scherm
Lionel Messi gaat compleet uit zijn dak na het laatste fluitsignaal! © AFP

Alles in Nou Camp stond in het teken van de ultieme remuntada. Een ommekeer zoals die er nog nooit was geweest in Champions League. Zelfs niet door de thuisclub zelf. Een reusachtige comeback was nodig om de schande van Parijs uit te wissen.

Twee weken geleden verloor de ploeg van Luis Enrique met 4-0 van de genadeloze Parijzenaars, voor velen het bewijs dat de droomploeg uit Catalonië definitief op z’n retour leek. Een einde van een tijdperk? In elk geval was het een teken aan de wand. Het deed trainer Luis Enrique ertoe besluiten om na dit seizoen te stoppen bij de club.

Doorselecteren leek het enige devies. Op zoek naar de echte honger van het winnen van een nieuwe Champions League. Een uitschakeling van in de achtste finales van dat toernooi zoals die dreigde gisteren was in 2007 voor het laatst voorgekomen.

Bijna nooit waren gisteren de contouren zichtbaar van het fantastische Paris Saint-Germain uit de heenwedstrijd. Eerder leek de miljoenenploeg op één van de gewone doorsneeclubs die in Nou Camp doorgaans onder de voet gelopen worden, een illusie armer naar huis terugkerend.

Helemaal toen het nog voor rust 2-0 werd door een eigen doelpunt van Layvin Kurzawa de storm van de thuisploeg in de tweede helft aanzwol tot ongekende proporties en Lionel Messi net na rust van elf meter mocht aanleggen. Neymar werd gestuit door verdediger Thomas Meunier. Messi schoot feilloos raak.

In Barcelona waren de geschiedenisboeken er toen al bij gepakt. Want een ommekeer na een 4-0 nederlaag in de heenwedstrijd was nooit voorgekomen. En even leek die er ook nooit te komen door Edinson Cavani die een halfuur voor tijd, Barcelona verplichte om nog drie keer te scoren in een halfuur. Juist dat gebeurde in de slotfase toen niemand er eigenlijk meer in geloofde.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
Neymar. © AP

Volledig scherm
PSG-doelman Kevin Trapp kan het niet geloven: zes keer gepasseerd en uitgeschakeld! © Photo News
Volledig scherm
Matchwinnaar Sergi Roberto na de 6-1 tegen PSG! © Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP