Bedoya na kritiek op Amerikaans Congres: ‘Ik ben eerst mens en dan pas atleet’

VideoPhiladelphia Union-aanvoerder Alejandro Bedoya (32) is door het publiek verkozen tot speler van de week in de MLS. Dat lag zeker niet alleen aan zijn spel, maar ook aan de manier waarop hij in de nacht van zondag op maandag zijn goal vierde. ,,Hey Congress, do something! End gun violence now, let's go!” riep hij in de microfoon na zijn doelpunt. 

Volledig scherm
Alejandro Bedoya viert zijn goal met een supporter en zijn teamgenoten. © Getty Images

De 66-voudig Amerikaans international opende zondagnacht al vroeg de score in de 1-5 zege bij DC United in Washington, waarmee Philadelphia Union nog steviger aan kop kwam in de MLS. Met zijn uitspraak in de microfoon doelde hij uiteraard op twee schietpartijen in de Verenigde Staten afgelopen weekend. In El Paso (Texas) vielen liefst 22 slachtoffers te betreuren, even later waren er nog eens negen doden in Dayton (Ohio). Ook waren er tientallen gewonden bij beide aanslagen. Het betekende alweer de 249ste en 250ste schietpartij van dit jaar in de Verenigde Staten. Het greep miljoenen Amerikanen aan, waaronder dus ook Bedoya. Zijn opa en vader waren profvoetballers in Colombia, Bedoya werd geboren in New Jersey en werd een succesvolle voetballer in Europa en sinds 2016 in eigen land bij Philadelphia Union. 

,,Het is jammer dat mijn uitspraak als een politiek statement wordt gezien,” reageerde hij gisteravond op Instagram, nadat hij ook kritiek had gekregen op zijn actie. ,,Voor mij waren mijn opmerkingen gewoon menselijk. Het was het delen van een gevoel waarvan ik denk dat de meeste Amerikanen het wel eens kunnen worden. We moeten ons gaan gedragen als de Verenigde Staten van Amerika en kijken hoe we kunnen samenwerken. Het zou veel moeilijker moeten zijn om aan wapens te komen. Geen burger zou moeten kunnen beschikken over een oorlogswapens of een magazijn met honderd kegels. Laat die achter voor een schietbaan,” schrijft Bedoya, die zich in de microfoon duidelijk richtte aan het Amerikaans Congres. ,,Mijn oproep aan het Congres is dat we niet zomaar kunnen blijven zitten en toekijken naar deze tragedies in ons land, zonder zelfs maar te proberen nieuwe wetten te implementeren of mensen met een psychische aandoening helpen.” 

Bedoya kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn spontane actie. ,,Ik heb laten zien dat ik een mens ben die ook emoties heeft en wordt beïnvloed door dingen die in onze samenleving gebeuren. Ik ben eerst een mens en dan pas een atleet. We zijn één land en ik heb er vertrouwen in dat we deze tragedies in de toekomst aanzienlijk kunnen beperken. God bless.”

Alejandro Bedoya on Twitter

Seeing more thoughts and prayers bullshit. Words without actions are just worthless. America, it seems, is becoming a dystopian society. Do something!!! Enough!!!

Major League Soccer on Twitter

The MLS Player of the Week for Week 22 is @AleBedoya17! 👏

Megan Rapinoe on Twitter

Wow.👏🏼👏🏼👏🏼🙌🏼🙌🏼🙌🏼. https://t.co/xc0wlDOhHr

Volledig scherm
Alejandro Bedoya maakt zijn statement na zijn goal. © Getty Images