Volledig scherm
Rik De Saedeleer. © Screenshot televisie

Belgische commentator Rik De Saedeleer overleden

UpdateDe legendarische Belgische voetbalcommentator Rik De Saedeleer is op 89-jarige leeftijd overleden. De ex-voetballer werd wereldberoemd met uitspraken als 'Daar is em, daar is em!' en 'Dag moeder!', die hij tijdens de hoogdagen van de Rode Duivels gretig door de microfoon riep. In 2008 werd hij bekroond voor zijn hele tv-carrière.

De Saedeleer overleed anderhalve week geleden al, maar pas deze namiddag werd het nieuws namens de familie bekend gemaakt. De begrafenis heeft al in intieme kring plaatsgevonden.

De Saedeleer maakte naam als enthousiaste en humoristische commentator. Toen Georges Grün de nationale ploeg van België ten koste van het Nederlands elftal naar het WK van Mexico (1986) loodste, zei De Saedelaar: 'Grün. Oh. Het is om geel van te worden.' Over de doelman van de nationale voetbalploeg van El Salvador zei hij: 'Hij moet zich inmiddels wel in zijn thuisland wanen zoals er op hem geschoten wordt.'

De Saedeleer trad in 1958 in dienst bij NIR, nu de VRT, in België. Hij voetbalde daarvoor bij Racing Mechelen, waarmee hij in 1952 als tweede in de hoogste Belgische competitie eindigde. De Saedeleer was zo populair dat hij ook na zijn pensioen grote wedstrijden bleef verslaan. In 2008 versloeg hij nog enkele duels van het EK-voetbal voor VT4.

De Belgische sportverslaggever Carl Huybrechts maakte het trieste nieuws bekend op televisie 'Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis', zei Huybrechts. 'De leeftijd heeft zijn tol geëist.'

Huybrechts, die de memoires van De Saedeleer optekende in een boek dat in oktober 2011 verscheen, voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om met rust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever, die na het WK van 1998 met pensioen ging, laat een weduwe en twee dochters na.

Paspoort Rik De Saedeleer
Geboorteplaats: Mechelen
Geboortedatum: 17 januari 1924
Overleden: 3 maart 2013
Carrière als voetballer: Racing Mechelen (1939-1941), FC Tremelo (1941-1942), Racing Mechelen (1942-1954)
Palmares: Vice-kampioen in 1952
Carrière als sportjournalist: Columnist bij Het Laatste Nieuws (tweede helft jaren ’50), voetbalcommentator en regisseur wielerwedstrijden bij het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep NIR, later Belgische Radio en Televisie (BRT) (1958-1998)
Bekendste uitspraken: Daar is ’em, daar is ’em. Gooaal!
  Ja, Jan. En voortgaan, ze kunnen niet volgen.
  Ze gaan lopen, ze gaan lopen. 't Is niet te geloven... Daar is 'm! Daar is 'm! Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico.
  Jef, doe eens iets. Jef. Goal
  Danken Enzo. En zijn Nederlands wordt altijd beter
  Jan blijf kalm. Ja, haha, haaa.
  Grün. Oh. Het is om geel van te worden.
  Hij moet zich inmiddels wel in zijn thuisland wanen, zoals er op hem geschoten wordt.