Volledig scherm
Bert van Marwijk als bondscoach van Saoedi-Arabië met naast zich toenmalig assistant Mark van Bommel. © EPA

Bert van Marwijk bondscoach van WK-ganger Australië

Bert van Marwijk gaat toch naar het WK. De Australische voetbalbond heeft hem vandaag aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij tekende een contract tot en met het wereldkampioenschap in Rusland, en neemt een oude bekende mee als assistent.

Quote

Wij gaan niet naar Rusland om alleen deel te nemen, maar om wedstrij­den te winnen.

Bert van Marwijk

Van Marwijk volgt Ange Postecoglou op. Die leidde Australië naar het WK na de play-offs tegen Honduras, maar toonde geen interesse in de WK-klus van komende zomer in Rusland.

Van Marwijk, die het Nederlands elftal in 2010 naar de finale van het WK in Zuid-Afrika leidde, plaatste zich vorig jaar met Saoedi-Arabië voor het WK. Hij kon echter geen overeenstemming bereiken met de bond over de voorwaarden voor een langer dienstverband.

Steven Lowy, voorzitter van de Australische voetbalbond FFA, toonde zich in zijn nopjes met de komst van Van Marwijk. ,,Dit is een schot in de roos voor het Australische voetbal. Bert van Marwijk is wereldklasse. Hij leidde Nederland naar de WK-finale en plaatste zich met Saoedi-Arabië voor het WK van komende zomer in Rusland. Maar nog belangrijker: hij weet álles van ons team.'' Saoedi-Arabië en Australië zaten op weg naar het WK van dit jaar in dezelfde (Aziatische) groep. ,,Al die ervaringen maken hem tot een overtuigende keuze. als coach van Australië.''

Van Marwijk was blij met de verantwoordelijkheid voor de WK-klus van Australië, de vierde op rij voor de Socceroos. ,,Ik weet heel veel over deze selectie en ben erg onder de indruk van de capaciteiten. Wij gaan straks niet naar Rusland om alleen deel te nemen, maar om wedstrijden te winnen.''

Australië speelt in de poulefase tegen Frankrijk, Denemarken en Peru.

Lees verder onder de tweet. 

Van Bommel

Van Marwijk doet bij Australië weer een beroep op schoonzoon Mark van Bommel als assistent. De jeugdtrainer van PSV was al de assistent van zijn schoonvader bij Saudi Arabië.

,,Als speler heb ik twee WK's meegemaakt, maar als trainer beleef je dat toch anders'', zei Van Bommel tegen DJ Edwin Evers op Radio 538. ,,Het lijkt me een superervaring.'' De voormalige aanvoerder van Oranje rekent op medewerking van zijn club PSV, waar hij als jeugdtrainer werkt. ,,We moeten zorgen dat we supergoed voorbereid zijn. Het wordt een mooie uitdaging om het Australische elftal in heel korte tijd te laten voetballen zoals wij dat voor ogen hebben.''

Voetsporen

Van Marwijk treedt bij Australië in de voetsporen van Guus Hiddink en Pim Verbeek, die het nationale team ook onder hun hoede hadden.

Volledig scherm
Bert van Marwijk. © pro shots

Australië was ook in gesprek met Graham Arnold als nieuwe technische baas. Maar de Australiër weigerde zijn baan bij Sydney FC op te geven. De oud-spits van Roda JC en NAC leidde de club vorig jaar naar de landstitel en staat met zijn ploeg nu weer bovenaan. ,,Ik ben trouw aan Sydney en wil dit seizoen met deze geweldige club weer twee prijzen pakken'', zei Arnold begin deze week. ,,Ik coach de Socceroos dus niet in Rusland.''

Meteen nadat het nieuws van Van Marwijk ook Down Under was doorgedrongen, meldden Australische media dat Arnold een dezer weken wordt benoemd als bondscoach voor ná het WK.