Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk.
Volledig scherm
Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk. © Pim Ras Fotografie

Bizar snelheidsrecord lonkt: wordt Liverpool de snelste landskampioen ooit?

Nog vier keer winnen en Liverpool is op 21 maart al verzekerd van de landstitel. Dit zijn de recordhouders van de grote voetballanden én Nederland en België.

Engeland

Manchester United is tot nu toe de snelste kampioen van Engeland. United pakte de titel in 1956 al op 7 april dankzij een 2-1 zege op Blackpool voor het oog van dik 62.000 toeschouwers. In het tijdperk van de Premier League (vanaf 1992-1993) staat United ook bovenaan. Sir Alex Ferguson veroverde de landstitel op 14 april 2001 met nog vijf speelrondes te gaan. 

Duitsland

Rekordmeister Bayern München is uiteraard ook de snelste kampioen ooit. Onder leiding van Pep Guardiola hadden Arjen Robben en co in 2014 de buit binnen op 25 maart – 7 wedstrijden voor het einde van de competitie - na een 1-3 zege bij Hertha BSC.

Arjen Robben (uiterst rechts) viert de titel in Berlijn na de zege op Hertha in 2014.
Volledig scherm
Arjen Robben (uiterst rechts) viert de titel in Berlijn na de zege op Hertha in 2014. © AP

Spanje

Voordat Luis Molowny bij Real Madrid werd opgevolgd door Leo Beenhakker hielp hij de Koninklijke in 1986 nog wel eerst aan de snelste landstitel ooit. Op 23 maart van dat jaar was het kampioenschap met nog 4 duels te spelen binnen.

Italië

Op 8 april in 1962 kroonde het AC Milan van Neroo Rocco zich als snelste kampioen ooit van Italië, één speelronde voor het einde. Torino, met Denis Law in de gelederen, werd met 4-2 geklopt. Clubtopscorer José Altafini scoorde zijn negentiende en twintige competitietreffer.

Nederland

PSV is de snelste kampioen van de eredivisie. Onder leiding van Kees Rijvers konden de Eindhovenaren op 8 april 1978 feest vieren na een 3-1 zege op FC Twente. Jan Poortvliet (tweemaal) en Gerrie Deijkers scoorden namens de Brabanders. 

Jan Poortvliet scoorde twee keer in het kampioensduel van PSV.
Volledig scherm
Jan Poortvliet scoorde twee keer in het kampioensduel van PSV.

Frankrijk

Het record in Ligue 1 staat op naam van Paris Saint-Germain, dat in 2018 op 15 april kampioen werd met nog 5 duels te gaan. Ook Monaco (2000) en Lyon (2006) werden kampioen op 15 april. Maar die clubs deden dat 3 wedstrijden voor het einde van de competitie.

België

Als opvolger van de ontslagen Luka Peruzovíc leidde Jan Boskamp Anderlecht naar de snelste titel ooit in België. Op 10 april 1993 kon de ploeg uit Brussel niet meer worden achterhaald door naaste belager Standard Luik.

Jan Boskamp.
Volledig scherm
Jan Boskamp. © Jan Kok | Boomerang Fotografie