Mouez Hassen  werkt de bal tegen Dylan Bronn (3) aan en zet zo ongewild Senegal op voorsprong.
Volledig scherm
Mouez Hassen werkt de bal tegen Dylan Bronn (3) aan en zet zo ongewild Senegal op voorsprong. © AFP

Blunder keeper Hassen kost Tunesië de finale

Afrika CupTunesië maakte het Senegal moeilijk, maar door een blunder van keeper Mouez Hassen konden de Noord-Afrikanen niet stunten tegen de favoriet: 1-0 (na verlenging). Daardoor staat Senegal vrijdag in de finale van de Afrika Cup. 

Senegal de sterkere ploeg zocht vanaf het begin meteen de aanval. Youssouf Sabaly was het dichtst bij een doelpunt, maar hij raakte na ongeveer een half uur spelen de paal. Verder bleven beide ploegen van kansen verstoken, tot twee penalty's elkaar opvolgde. 

Eerst kreeg Tunesië de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Doelman Alfredi Gomis keerde de zwak ingeschoten strafschop van Ferjani Sassi. Zes minuten later mocht Henri Salvet het proberen voor Senegal. Hij verving de vaste nemer Sadio Mané, omdat de Liverpool-aanvaller al twee keer eerder miste tijdens deze Afrika Cup. Ook de penalty van Salvet werd gestopt. Keeper Mouez Hassen kroonde zich toen tot held van het land. 

VAR

In de verlenging veranderde Hassen van de held van Tunesië in de schlemiel. Bij een vrije trap van Senegal stompte de doelman de bal tegen zijn eigen verdediger Dylan Bronn aan: 1-0. Tunesië mocht in de tweede helft van de extra tijd hopen op een strafschop na vermeend hands van Idrissa Gueye. De Senegalese middenvelder kreeg weliswaar binnen de zestien de bal tegen zich aan, maar arbiter Weyesa oordeelde na het zien van de VAR-beelden dat Gueye daar niets aan kon doen. 

Zo besliste een eigen doelpunt de halve finale. Senegal treft in de finale de winnaar tussen Nigeria en Algerije. Die wedstrijd staat vanavond (21.00 uur) op het programma. 

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS