Volledig scherm
Bondscoach Hugo Broos tijdens de kwartfinale tegen Senegal. © AFP

Bondscoach Kameroen boos over 'respectloze premies'

Hugo Broos, de bondscoach van Kameroen, vindt dat de premies die worden uitgekeerd door de Kameroense voetbalbond voor de prestaties op de Afrika Cup veel te laag zijn. ,,De bedragen die mijn spelers krijgen, tonen een gebrek aan respect", sneerde de Belg, die morgen met Kameroen in de halve finale aantreedt tegen Ghana.

Broos had het overigens niet alleen over het geld dat de spelers krijgen. ,,Ook over de premies voor onze trainersstaf zijn we niet tevreden. Het toont een gebrek aan respect. We hebben een enorme prestatie geleverd door zover te komen. Daarom verdienen we meer."

Kort voor de start van het toernooi had de Kameroense voetbalbond (Fécafoot) een persbericht de wereld ingestuurd waarin stond dat er een akkoord gevonden was over de premies. ,,De 23 spelers en de trainersstaf zijn het eens met een bedrag van 15,5 miljoen CFA-frank (zo'n 24.000 euro) per persoon voor hun deelname, plus 12 miljoen CFA-frank (zo'n 18.000 euro) per persoon in het geval van kwalificatie voor de kwartfinales", klonk het toen.

Voor een plaats in de halve finales kwam daar nog eens drie miljoen CFA-frank (zo'n 4.500 euro) voor elke speler bovenop. Maar dat vinden spelers en trainersstaf nu te weinig. Broos verzekerde vandaag wel dat het de spelers niet uit hun concentratie zal brengen voor de wedstrijd van morgen.

,,De spelers zijn hier niet voor het geld", aldus Broos. ,,Ze willen hun land vertegenwoordigen en hun supporters trots maken." Middenvelder Georges Mandjeck van FC Metz ziet de karige premies juist als een extra motivatie. ,,Niemand geloofde in ons. En morgen staan we toch maar mooi in de halve finale."

Kameroen bereikte zaterdag de halve finale door na strafschoppen Senegal te verslaan. Als morgen wordt gewonnen van Ghana, is Burkina Faso of Egypte de tegenstander in de eindstrijd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement