Arsène Wenger
Volledig scherm
Arsène Wenger © Videostill

Buitenspelregel mogelijk op de schop: ‘Geen kwestie van millimeters meer’

Buitenspel met de punt van de rechterschoen of de schouder? Dat kan binnenkort verleden tijd zijn, stelt hoofd mondiale voetbalontwikkeling Arsène Wenger van de FIFA.

Mocht de buitenspelregel definitief op de schop gaan, dan is dat de grootste verandering in het voetbal sinds het verbod voor keepers om terugspeelballen in de handen te pakken in 1992, schrijft The Times. Op zaterdag 29 februari overlegt de spelregelcommissie of het idee doorgang vindt. Zo ja, dan gaat de nieuwe regel in op 1 juni - twaalf dagen voor het EK 2020. 

Wenger pleit voor de nieuwe buitenspelregel, die wordt aangeduid met de daylight rule: als een lichaamsdeel waarmee een speler kan scoren op gelijke hoogte of achter de laatste verdediger staat dan is het geen buitenspel - de aanvaller moet dus overduidelijk tussen de laatste speler en doelman staan. Situaties zoals de afgekeurde goal van Liverpool-aanvaller Roberto Firmino tegen Aston Villa, die met een oksel buitenspel stond, of Chelsea-spits Olivier Giroud die afgelopen maandag tegen Manchester United met de punt van zijn rechterschoen buitenspel stond, zijn dan verleden tijd. 

,,De voetbalfans hebben de grootste problemen met de buitenspelregel", stelt Wenger bij de Laureus Awards in Berlijn. ,,Je kunt een centimeter buitenspel staan, letterlijk met de punt van de neus. Het is tijd om dit te veranderen, zodat je niet meer over millimeters hoeft te praten.”

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf eind vorig jaar aan dat hij soms moeite had met de besluiten van de VAR. Bekijk hieronder het fragment.

  1. Transferklap in plaats van transferkoorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

    Transfer­klap in plaats van transfer­koorts: ‘Niet doemdenken, maar dit zal invloed hebben’

    Wat gaat de huidige corona-crisis betekenen voor de transferperiode van komende zomer? Deze week predikte het Zwitserse ‘International Centre for Sports Studies’ (CIES) nog net geen hel en verdoemenis voor de clubs die afhankelijk zijn van spelersverkopen. CIES ziet de transferwaarde van de selecties van de 98 ploegen in de hoogste divisies van de vijf grootste voetballanden verschrompelen. Op basis van de huidige rekenmodellen en verwachtingen rekent men op een waardedaling van gemiddeld 28 procent, met bij sommige clubs uitschieters naar veertig procent.