Volledig scherm
Ivelin Popov. © Getty Images

Bulgarije-captain schaamt zich voor racistische fans en vreest zware straffen

Ivelin Popov, aanvoerder van het Bulgaarse elftal, schaamt zich voor het racistische gedrag van de Bulgaarse fans tijdens het EK-kwalificatieduel met Engeland. De captain van het nationale elftal heeft in Engelse media geen goed woord over voor de gebeurtenissen van maandagavond. 

Niet alleen waren Raheem Sterling, Marcus Rashford en Tyrone Mings maandag het slachtoffer van apengeluiden in Sofia, ook brachten Bulgaarse supporters de Hitlergroet. De Kroatische scheidsrechter Ivan Bebek legde het spel tot twee keer toe stil en hoewel de Engelse spelers vooraf zeiden dat ze van het veld zouden lopen bij racisme werd de wedstrijd uitgespeeld en nam Engeland sportief revanche door een 0-6 zege.

Al tijdens de wedstrijd stapte captain Ivelin Popov op de fans af om ze aan te spreken op hun gedrag, maar het mocht weinig baten. Rashford loofde de moed van de aanvoerder op social media.

,,We spelen 11 tegen 11 en het maakt niet uit welke kleur je hebt. We zijn allemaal hetzelfde binnen één grote voetbalfamilie. Samen kunnen we dit soort schadelijke zaken verbannen uit de voetbalwereld", sprak Popov woorden van gelijke strekking als UEFA-baas Aleksander Ceferin. ,,Het was belangrijk dat ik met de fans sprak, want dit is een heel groot probleem voor iedereen en ook voor onze voetbalbond (die inmiddels afscheid nam van president Borislav Mihaylov, red.). Het scheelde weinig of de wedstrijd was gestaakt. Gelukkig begrepen ze mijn woorden en werd het in de tweede helft wat minder.”

Popov, speler van het Russische FK Rostov, vervolgt: ,,We kunnen zo enorm zwaar gestraft worden en dat is niet goed voor het Bulgaarse voetbal. Ik kan me voorstellen dat er spelers zijn die wel twee keer nadenken als ze de mogelijkheid krijgen om in Bulgarije te komen voetballen. Het moet gewoon stoppen. We hebben in Bulgarije teams zoals Ludogorets Razgrad, waar spelers van over de hele wereld spelen. Daar heb ik dit soort problemen nog nooit gezien. Waarom bij het nationale elftal dan wel? Veel fans zijn nota bene groot fan van het Engelse voetbal. Ze zijn fan van Chelsea, Liverpool en Manchester United. Dit kwam echt als een grote verrassing voor me. Ik voel me heel slecht, want we speelden slecht, verloren met 6-0 en met alles wat er is gebeurde, was het een verschrikkelijke avond.”

Bekijk hieronder meerdere reacties op het racisme bij het duel tussen Bulgarije en Engeland.