Clubs verbijsterd over antiracismecampagne met apen in Serie A

De Serie A is onder vuur komen te staan na de vandaag gelanceerde antiracismecampagne. Bij de ingang van stadions worden drie schilderijen met apen opgehangen. Italiaanse clubs hebben hier vol onbegrip op gereageerd.

Volledig scherm
© Serie A.

Ondanks de kritiek zullen de schilderijen van Simone Fugazzotto blijven hangen bij het hoofdkwartier van de Serie A, de hoogste liga in Italië. Directeur Luigi De Siervo: ,,Simone’s schilderijen geven goed de waarden van fair play en tolerantie weer. Wij realiseren ons dat racisme een probleem is. Daarom vechten wij daar ook tegen via deze schilderijen. 

Onder andere Michael Yormark van het managementbedrijf dat Romelu Lukaku in zijn portefeuille heeft, is kritisch. ,,Elke keer wanneer de Serie A zijn mond opendoet, wordt het erger”, zegt hij tegen The Telegraph. ,,Elke keer wanneer ze een strategie tegen racisme uit de doeken doen, wordt het erger. De beelden die ze gebruiken, geven blijk van ongevoeligheid en zijn gênant voor heel het Italiaanse voetbal. Het zijn de spelers die beschermd moeten worden, want uiteindelijk zijn zij de personen waarvoor de fans naar het stadion komen. Zij moeten in een positieve omgeving kunnen werken. Op dit moment bestaat dat niet in de Serie A.” 

De schilderijen zijn gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Simone Fugazzotto. Bijna al zijn werk omvat tekeningen van chimpansees. Hij zei dat hij het idee voor de schilderijen kreeg nadat de Senegalese verdediger Kalidou Koulibaly vorig seizoen doelwit was van racisme tijdens het duel met Internazionale.

,,Waarom niet stoppen met het censureren van het woord aap in het voetbal, maar het concept omdraaien en in plaats daarvan zeggen dat we uiteindelijk allemaal apen zijn? Het belangrijkste is om een ​​concept van gelijkheid en broederschap te krijgen”, aldus de kunstenaar.

Het Italiaanse voetbal heeft al lange tijd te maken met racisme. Naast Kalidou Koulibaly en Romelu Lukaku werden ook Franck Kessie, Dalbert Henrique, Miralem Pjanic, Ronaldo Vieira en Mario Balotelli racistisch bejegend. 

Clubs vol onbegrip

Italiaanse voetbalclubs hebben vol onbegrip gereageerd op de uitingen van een campagne van de Serie A tegen racisme. ,,Kunst kan krachtig zijn, maar we zijn het sterk oneens met het gebruik van apen als afbeeldingen in de strijd tegen racisme”, liet AC Milan dinsdagochtend via Twitter weten. ,,We waren verrast door het gebrek aan overleg.”

AS Roma meldde eerder al: ,,We zijn zeer verrast door de anti-racistische campagne van de Serie A met beschilderde apen. We begrijpen dat de Serie A racisme wil aanpakken, maar we geloven niet dat dit de juiste manier is om dat te doen.”