Volledig scherm
Zinédine Zidane (46) met de Champions League, die hij drie keer op rij won met Real Madrid. © REUTERS

De Haan over terugkeer Zidane: ‘Perfect moment om in te stappen bij Real Madrid’

Zinédine Zidane (46) tekende gisteren een contract bij Real Madrid tot de zomer van 2022, nadat hij eind mei nog vertrok nadat hij vijf dagen eerder zijn derde Champions League op rij had gewonnen. Het gebeurt niet vaak dat een hoofdtrainer zó snel terugkeert bij een internationale topclub. Toch is het volgens Foppe de Haan en Jan van Halst niet zo'n rare move. 

Volledig scherm
Foppe de Haan met SC Heerenveen in de Champions League. © AFP

De Haan zat zelf ook ooit in een situatie als Zizou. Nadat hij tussen 1985 en 1988 en 1992 en 2004 al trainer was geweest van Heerenveen, keerde hij in 2015 terug als interim toen Dwight Lodeweges na negen competitiewedstrijden opstapte. ‘Zijn cluppie’ verkeerde in nood. ,,Het voelde toen als een morele plicht om te helpen”, vertelt hij.

Hij is niet de enige eredivisietrainer die als troubleshooter terugkeerde op het oude nest. FC Twente zocht na het ontslag van Co Adriaanse in 2012 zijn heil opnieuw bij Steve McClaren, de man de Tukkers in 2010 aan de landstitel had geholpen. De successen van zijn eerdere termijn bleven echter uit. Na iets meer dan een jaar stapte de Engelsman weer op. ,,FC Twente zit te diep in mijn hart om de vooruitgang in de weg te staan”, liet hij destijds weten.

Warme gevoelens

Volledig scherm
Jan van Halst. © ANP

Jan van Halst, ex-speler van FC Twente en daarna in verschillende functies actief in de Grolsch Veste, begrijpt wel waarom trainers bij hun oude club terugkeren. ,,Dat heeft vaak te maken met wederzijdse warme gevoelens. In het verleden heb je samen goede resultaten behaald, nu heeft de club je op een kritiek moment weer nodig. Trainer en club hopen weer terug te gaan naar de gezamenlijke glorietijd.‘’

Dat werkt niet altijd. ,,Het aanstellen van een oud-trainer is natuurlijk geen garantie voor succes‘’, zegt Van Halst. ,,Het kan zijn dat je het onderlinge vertrouwde gevoel niet terugkrijgt  en dan krijg je verwijten naar elkaar. Kijk naar Steve, zijn terugkeer is allesbehalve succesvol gebleken.”

Dat moet bij Zidane ook nog maar blijken. Toch heeft De Haan alle begrip voor de beslissing van de 46-jarige Fransman. ,,Zidane is vorig jaar gestopt omdat het trainersvak een vermoeiend vak is. Helemaal bij een Spaanse topclub is de werkdruk extreem. Maar het is natuurlijk een voetbaldier in hart en nieren en dan begint het toch weer te lonken. Zidane heeft een rijk verleden bij de club en clubliefde speelt een belangrijke rol bij deze keuze.‘’

Timing

De timing had ook niet veel beter gekund. De Haan: ,,Ik denk dat nu het perfecte moment is om in te stappen. Wat heeft hij nou te verliezen? Real Madrid moet er alleen voor zorgen dat ze in de top vier eindigen, die plaatsen geven recht op een Champions Leagueticket. Hij heeft nu een lange aanloop naar het volgende seizoen. Voldoende tijd om de selectie te renoveren. Een paar jongens zitten niet meer op de top van hun kunnen en zijn niet langer goed genoeg voor Madrid.”

Of het een succes wordt, hangt ook af van de plannen bij Real Madrid. ,,Doorselecteren gaat natuurlijk met vallen en opstaan‘’, zegt Van Halst. ,,Als je dan direct torenhoge verwachtingen hebt en niet realistische doelstellingen stelt, dan loopt dit huwelijk misschien op een vervelende manier stuk.‘’

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© BSR Agency