De meest getalenteerde ooit, maar zeker niet de grootste strijder
Sjoerd zietSjoerd Mossou laat om de week zijn licht schijnen op een bijzondere voetbalfoto. Vandaag: een treurende Lionel Messi tijdens de afgang van FC Barcelona tegen Bayern München (2-8) afgelopen vrijdag in Lissabon.
Sinds afgelopen vrijdagavond bestaan er tientallen van dit soort foto’s. Fotografen weten hoe het werkt: het verdriet van FC Barcelona vang je het treffendst in de pijn van de grootste ster.
Op sommige beelden zie je Lionel Messi van op de rug, soms kijk je hem frontaal in het gezicht. De ene keer zie je juichende Bayern München-spelers op de achtergrond, voor het contrast, dan weer is Messi juist helemaal alleen op de wereld.
Wat alle foto’s ademen: machteloosheid.
Het kan ook moeilijk anders na die historische veegpartij in Lissabon: 2-8. De grootste vernedering uit de loopbaan van de - met afstand - beste voetballer van deze eeuw, en vermoedelijk het einde van een tijdperk. Is het niet voor de 33-jarige Messi zelf, dan wel voor het FC Barcelona zoals we dat al jaren kennen.
Bestaat er één foto van Johan Cruijff die diep het hoofd buigt na een nederlaag? Die zijn handen op zijn knieën legt?
Weinig woede
Wat opvalt aan alle treurende Messi’s: er spreekt maar weinig woede of verbetenheid uit zijn lichaamstaal. De ene keer staat hij voorovergebogen met de handen op zijn knieën. Op het volgende plaatje heeft hij een hand voor zijn ogen geslagen.
Dan weer staart hij reddeloos naar de hemel, of hij haalt even moedeloos een hand door zijn haar, met de ogen gesloten. De blik in zijn ogen is vrijwel consequent dof, leeg. Messi zucht en zwijgt, oogt volledig in zichzelf gekeerd.
Toch maar even wat foto’s bekeken uit november 1978, de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff tegen Bayern München, die historische 0-8. Wat je zou vermoeden, blijkt te kloppen: Cruijff buigt nergens zichtbaar het hoofd.
De foto’s die zijn frustraties vangen, tonen een Cruijff die verbeten wijst, die zijn armen geïrriteerd spreidt, of die praat en stuurt. Van de WK-finale van 1974 tref je exact hetzelfde beeld. Bestaat er één foto van Johan Cruijff die diep het hoofd buigt na een nederlaag? Die zijn handen op zijn knieën legt?
Zagen we Diego Armando Maradona ooit uitdrukkingsloos na een vernedering? Na diens beroemdste verloren wedstrijd, in de WK-finale van 1990, huilde Maradona intens van woede.
Tijdens de wedstrijd: frustratie, ongeloof, de handen ten hemel, ogen die vuur spuwen.
Momentopname
Foto’s zijn altijd een momentopname. Ze vangen slechts een fractie van een seconde, en dat kan precies genoeg zijn, maar het kan ook vertekenen. Toch herken je in het geval van Messi stilaan een patroon.
Alle keren dat hij teleurstelde met de nationale ploeg van Argentinië, zie je vrijwel identieke beelden als die hierboven. Messi verliest niet groots of grotesk. Hij recht zijn rug niet, hij buigt die rug juist, of laat ontredderd de schouders hangen. Messi keert volledig in zichzelf als hij verliest.
Maakt hem dat een minder goede voetballer? Nee, natuurlijk niet. Ooit realiseren we ons pas echt hoe weergaloos goed Messi was: een wereldwonder met de bal aan zijn voeten, een attractie zoals we die mogelijk nooit meer in ons leven gaan zien. De meest getalenteerde voetballer ooit, ja, zeker. Niet de grootste strijder.
Bekijk hier de samenvatting van FC Barcelona - Bayern München (2-8) van vrijdagavond
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
De Jong blijft hoe dan ook
‘Grote schoonmaak bij Barça: bijna iedereen mag vertrekken’
Dat de historische afstraffing tegen Bayern München (8-2) in de kwartfinale van de Champions League verregaande gevolgen zou gaan krijgen was wel duidelijk. Het lijkt een kwestie van tijd dat trainer Quique Setién de laan wordt uitgestuurd en de club neemt meer maatregelen. Op vier spelers na, onder wie Frenkie de Jong en Lionel Messi, mag iedereen uit de selectie weg bij het juiste bod. -
Barça-coach Xavi vraagt om geduld en zegt over invaller De Jong: ‘Frenkie is geen wisselspeler’
Trainer Xavi van FC Barcelona heeft na de tegenvallende start van het seizoen tegen Rayo Vallecano (0-0) om geduld gevraagd. Hoewel Barcelona deze zomer flink investeerde in de selectie, verspeelde de Catalaanse ploeg bij de start van La Liga direct punten in Camp Nou.
-
Voor het eerst in 14 jaar geen Ronaldo en geen Messi in halve finales CL
Na Juventus is vanavond ook FC Barcelona uitgeschakeld in de Champions League. Dat betekent dat we voor het eerst sinds 2006 geen Cristiano Ronaldo en geen Lionel Messi in de halve finales zullen zien. -
Dit zijn de drie genomineerden voor de UEFA-speler van het jaar
Karim Benzema, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne zijn de drie genomineerden voor de prijs van UEFA-speler van het Jaar. De winnaar wordt de opvolger van de Italiaanse Chelsea-middenvelder Jorginho. De UEFA maakt de naam bekend tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League 2022/23 op 25 augustus in Istanboel. -
Acht bizarre statistieken na de historische veegpartij van Bayern tegen Barça
Een historische afstraffing was het in Lissabon, de nu al legendarische kwartfinale tussen Bayern München en FC Barcelona. De Spaanse grootmacht werd ongekend hard vernederd (8-2). Een van de meest bizarre wedstrijden ooit in acht statistieken.