Volledig scherm
PREMIUM
© AD Sportwereld

De ziel van een stadion is niet te vangen in cijfers

ColumnColumnist Sjoerd Mossou weet dat de ziel van een club, van een voetbalstadion, niet te vangen is in cijfers, in woorden, zelfs niet in foto’s of beelden.

Sjoerd Mossou on Twitter

De ligging, het uitzicht, de asymmetrie, de sfeer, de rare hoekjes, het compacte, de ondergrondse gangen, de mensen, de kleuren, de buurt, de skyboxen, het geluid en overal El Diego. Alles wat ze zeggen over La Bombonera is waar.

Door Sjoerd Mossou

Boca Juniors tegen Tigre was halverwege de tweede helft, toen vlak achter ons, op het dak van de immens hoge tribune, een pasgeboren baby’tje werd verschoond. De moeder leunde tegen de betonnen achterwand. Pal achter haar kon je Buenos Aires zien liggen, de havens, de wijk La Boca, het verkeer, de huizen.

Alles wat ze over La Bombonera zeggen, is waar. Het is - met enige afstand - het mooiste, meest imposante en meest fascinerende voetbalstadion ter wereld. Klassiek bucketlist-werk voor iedere voetballiefhebber. Dat zit hem in zo oneindig veel dingen, dat het moeilijk te duiden is waar die magie precies begint, en waar die eindigt.

  1. Vijf Anfield-classics: van Fairclough, via Kuyt en Litmanen naar Gerrard
    Magie van Anfield

    Vijf An­field-clas­sics: van Fairclough, via Kuyt en Litmanen naar Gerrard

    Ooit zei Ronald Koeman na zijn eerste stapjes op het gras van Anfield. ‘Wie hier niet van geniet, hoort niet in deze wereld thuis.’ Het stadion van FC Liverpool ademt voetbal en heet het ultieme voetbalgenot voor fan én voetballer te zijn. En bovenal is Anfield een stadion waar het steevast zindert op Europacup-avonden. Aan de vooravond van do-or-die-wedstrijd Liverpool - Napoli vijf magische Europese duels voor de Reds.