Volledig scherm
Spelers van Real Madrid kijken toe bij een strafschoppenserie in de International Champions Cup van 2015. © ProShots

De zin en onzin van de International Champions Cup

OefentoernooiDonderdag begint met Borussia Dortmund tegen Manchester United in China de vierde editie van de International Champions Cup. Ook topclubs als Bayern München, FC Barcelona, Manchester City, Juventus en Paris Saint-Germain reizen de komende weken weer de wereld over om oefenpotjes te spelen. Wat is de zin en onzin van dit toernooi?

Geschiedenis

Deelnemers International Champions Cup 2016: 

AC Milan
Atlético Madrid
Bayern München
Borussia Dortmund
Celtic
Chelsea
FC Barcelona
Internazionale
Leicester City
Liverpool
Manchester City
Manchester United
Melbourne Victory
Juventus
Paris Saint-Germain
Real Madrid
Tottenham Hotspur



Quote

De wedstrij­den worden in 205 verschil­len­de landen uitgezon­den

De International Champions Cup is een voortvloeisel uit de World Football Challenge, zoals het zomerse oefentoernooi van 2009 tot 2012 heette. Bij de eerste editie waren er nog slechts vier deelnemende clubs: AC Milan, Chelsea, Internazionale en het Mexicaanse Club América. Sindsdien groeide het toernooi snel in deelnemers en populariteit. Sinds 2013 heet het toernooi de International Champions Cup (ICC).

Het toernooi werd opgericht door de Amerikaanse zakenmannen Matt Higgins en Stephen Ross van Relevant Sports. De eerste jaren werden de wedstrijden nog gespeeld in de Verenigde Staten, maar inmiddels zijn er ook wedstrijden in Australië en China. Het oefenduel tussen Manchester United en Real Madrid in augustus 2014 trok liefst 109.318 toeschouwers naar het Michigan Stadium, een record voor een voetbalwedstrijd in de Verenigde Staten. 

Zeven jaar later is het toernooi groter dan ooit. Aan de komende editie doen zeventien clubs mee. De wedstrijden worden gespeeld in zestien verschillende speelsteden, verdeeld over zeven landen. De 21 wedstrijden worden in 205 landen uitgezonden.

Volledig scherm
Leicester City doet voor het eerst mee aan de International Champions Cup. © ProShots

Waarom doen clubs mee?

Volledig scherm
De International Champions Cup. © ProShots
Quote

Tottenham Hotspur ligt in de voorberei­ding op het seizoen 36.158 kilometer af

De grote reden voor deelname aan de International Champions Cup is voor alle clubs het geld en het vergroten van de naamsbekendheid over de hele wereld. Per wedstrijd krijgen clubs minimaal 1 miljoen euro bijgeschreven, in sommige gevallen zelfs meerdere miljoenen. Lucratief dus, maar in het licht van de huidige televisiedeals in de Premier League en Primera División slechts een schijntje. Clubs uit de Premier League verdelen de komende drie seizoenen een bedrag van 7 miljard euro aan televisiegelden.

Een miljoen meer of minder lijkt daarom geen reden om mee te doen aan een toernooi die de voorbereiding op de competitie niet optimaal maakt. Niet het spelen van wedstrijden, maar het vele reizen is waar veel topspelers vaak over klagen. In de voorbereiding op een zwaar seizoen, met voor topclubs gemiddeld zo'n zestig tot zeventig wedstrijden, is dat reizen nog eens extra belasting. Veel topclubs lijken zichzelf in de vingers te snijden met het spelen van oefenwedstrijden over de hele wereld, terwijl spelers meer baat hebben bij een rustige opbouw op het seizoen in eigen land. Een klein voorbeeld: Tottenham Hotspur ligt in de voorbereiding op het seizoen 36.158 kilometer af. 

Clubs lijken echter bang om de boot te missen en fans mis te lopen. De commercialisering en mondialisering hebben de Europese topclubs in hun greep. Ze willen altijd meer: meer geld, meer fans, meer aandacht.

Volledig scherm
Pep Guardiola. © ProShots

Teleurgestelde toeschouwers

De start van de International Champions Cup volgt slechts twaalf dagen na de finale van het EK 2016. Ook de Copa América Centenario werd deze zomer al afgewerkt in de Verenigde Staten. Veel topspelers zullen dan ook niet actief zijn op dit toernooi en nog genieten van hun vakantie. 

De hele wereld kijkt naar de Premier League en ook wedstrijden van FC Barcelona en Real Madrid worden wereldwijd bekeken. Op televisie. De International Champions Cup geeft voetballiefhebbers over de hele wereld de kans om hun helden live in het stadion te bewonderen. Toch kiezen veel clubs er ook dit jaar weer voor om hun sterspelers niet mee te nemen naar de International Champions Cup en te sparen voor de start van de competitie. De voetbalfans in Australië, China en de Verenigde Staten betalen grof geld om hun favoriete clubs in actie te zien, maar hun helden krijgen ze niet te zien. Dit zorgt voor veel teleurgestelde toeschouwers op de tribune, wat de sfeer in de stadions vaak niet optimaal maakt. Dit slaat weer over op de spelers die wel op het veld staan en hun wedstrijden vaak in een laag tempo en op halve kracht spelen. Geen optimale reclame dus, zowel voor de clubs als voor het toernooi zelf.

Volledig scherm
Paul Pogba zal niet spelen op de International Champions Cup. © ProShots

Verloedering van mooie affiches

Zaterdag 10 september, speelronde 4 in de Premier League: Manchester United - Manchester City, een burenruzie op een volgepakt Old Trafford. Een nieuwe ontmoeting tussen José Mourinho en Pep Guardiola. Tenminste, zo had het moeten zijn. Het 'nieuwe' is er volgende week maandag al weer vanaf. Dan spelen de clubs uit Manchester in het Beijing National Stadium tegen elkaar voor de International Champions Cup. 

Ook wedstrijden als Chelsea - Liverpool, FC Barcelona - Liverpool en Bayern München - Real Madrid verdienen een mooiere setting en meer belang. De kans lijkt echter groot dat de International Champions Cup de komende jaren alleen maar groter zal worden.

Wie de winnaar is van de International Champions Cup? Niet de spelers, trainers of de supporters, maar de penningmeesters.

Volledig scherm
Jose Mourinho. © ProShots