Volledig scherm
Lee Bowyer en Kieron Dyer moeten uit elkaar worden gehaald op 2 april 2005. © 2005 Getty Images

Dyer verklaart vechtpartij met teamgenoot Bowyer

VideoHet incident is inmiddels al bijna dertien jaar geleden, maar nooit werd helemaal duidelijk waarom teamgenoten Kieron Dyer en Lee Bowyer met elkaar op de vuist gingen tijdens Newcastle United - Aston Villa (0-3) op 2 april 2005. Tot vandaag, nu Dyer voor het eerst vertelt over het opmerkelijke incident. 

Knokkende tegenstanders zien we in de sport (helaas) wel vaker, maar teamgenoten die met elkaar op de vuist gaan zijn natuurlijk wel heel bijzonder. Dyer en Bowyer moesten door teamgenoten en tegenstanders uit elkaar worden gehaald. Beide spelers kregen rood, Bowyer liep met een gescheurd shirt van het veld af. De beelden van de vechtpartij gingen de hele wereld over. 

De 39-jarige Dyer, die in 2013 zijn profloopbaan afsloot, presenteerde deze week zijn biografie 'Old too soon, smart too late' (Te snel oud, te laat slim). Daarin worden uiteraard ook een aantal pagina's besteed aan zijn knokpartij met de inmiddels 41-jarige Bowyer, waar hij nooit problemen mee zou hebben gehad. ,,Lee is een goede gozer en we kunnen nu ook weer normaal met elkaar opschieten, maar tijdens zijn carrière had hij soms een kort lontje. Soms knapte er iets bij hem en dat gebeurde tijdens die wedstrijd tegen Aston Villa," vertelt Dyer. ,,Hij was van mening dat ik hem bewust oversloeg en bleef maar om de bal vragen, terwijl ik betere opties zag. Op een gegeven moment reageerde ik: 'Weet je waarom je de bal niet krijgt? Because you're fucking shit." 

Toen knapte er iets bij Bowyer en vloog hij Dyer aan. ,,De media heeft toen een beeld gecreëerd van Bowyer alsof hij een stuk tuig was, maar dat is echt niet waar," zegt Dyer nu. ,,Maar als er iets bij hem knapte en hij door het lint ging, moest je gewoon achterover leunen en genieten van de show. Dat is ook wat ik deed toen hij mij aanvloog. Nadat ik vier klappen van hem kreeg, gaf ik er ook een terug."