Volledig scherm
Matthijs de Ligt kopt raak tegen Juventus. © Pim Ras Fotografie

ECA-baas Agnelli wil promotie en degradatie in Champions League

Andrea Agnelli, voorzitter van European Club Association (ECA), wil dat de UEFA promotie en degradatie in de Champions League invoert. Agnelli, ook preses van Juventus, gaf vooralsnog geen details hoe hij de regeling ziet.

Quote

Meer Europees voetbal is goed voor het spel, voor de fans, voor de samenle­ving, voor culturele, sportieve en financiële ontwikke­ling.

Sommige clubs, zoals Ajax, moesten al in juli uitkomen in de kwalificatierondes van de Champions League. Dat betekende dat Ajax zes wedstrijden speelde om de groepsfase te bereiken, maar het is de Amsterdammers wel gelukt om de eerste halve finale in 22 jaar te bereiken. Volgens Agnelli moet een plek in de Champions League ‘gebaseerd zijn op sportieve prestaties, niet op historisch privilege’.

In een brief aan de 232 clubs bekritiseerde Agnelli de EPFL, organisator van de Europese clubcompetities, voor het in stand houden van de status quo. De Italiaan pleit ervoor dat de Europese topclubs vaker tegen elkaar spelen. Nu mogen al vier clubs uit Engeland, Italië en Spanje in de Champions League uitkomen. De ECA-baas: ,,Meer Europees voetbal is goed voor het spel, voor de fans, voor de samenleving, voor culturele, sportieve en financiële ontwikkeling.”

De financiële macht van Juventus heeft het concurrentievermogen van de Italiaanse titelrace weggevaagd. Het team van Agnelli won afgelopen weekend voor de achtste keer op rij de Scudetto. En dat met nog vijf duels te gaan. Ook daarom is het niet verrassend dat Agnelli pleit voor ‘Europese wedstrijden met hogere kwaliteit en een meer competitieve omgeving op alle niveaus’.

De Italiaanse bestuurder roept de 232 leden van de ECA op om op 6 en 7 mei de bijeenkomst van de EPFL te boycotten. Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente, FC Utrecht, Heerenveen en AZ zitten in de organisatie. Volgens Lars-Christer Olsson, baas van de Europese Liga’s, zijn clubs ‘volwassen genoeg om hun eigen oordeel te vellen zonder bevelen te krijgen van de ECA-president’.

De EPFL verzet zich tegen een Europese Super League voor de rijke clubs. Olsson waarschuwt dan ook voor misbruik van de dominante positie van de Europese topclubs. 

Volledig scherm
Andrea Agnelli naast Marc Overmars tijdens het treffen tussen Ajax en Juventus. © Getty Images