Volledig scherm
Mohamed Aboutrika (links) met Frederick Kanoute bij de Afrika Cup in 2015. © epa

Egypte zet nationale voetbalheld op terreurlijst

De Egyptische regering heeft oud-voetballer Mohamed Aboutrika op de terreurlijst gezet. Aboutrika, een van de beste voetballers die het land ooit heeft voortgebracht, zou banden hebben met de verboden organisatie Moslimbroeders, zo meldt zijn advocaat.

In juli 2013 zette het Egyptische leger president Mohamed Morsi van de Moslimbroeders af. Sindsdien wordt de organisatie als terroristisch beschouwd.

Een speciale commissie die zich bezighoudt met de fondsen van de Moslimbroeders, had eerder al de tegoeden van Aboutrika bevroren. Maar de voetballer die ongeveer tien jaar aanvoerder was van het Egyptisch nationaal elftal, ontkent dat hij de verboden organisatie steunt.

Hoge straffen
Wat Aboutrika precies te wachten staat, is niet bekend. In Egypte geldt sinds twee jaar een antiterreurwet, die de autoriteiten verplicht personen aan te merken die in verband worden gebracht met terrorisme. Straffen lopen uiteen van vijf jaar gevangenis tot de doodstraf. Morsi zelf kreeg de doodstraf opgelegd, maar die werd in november herroepen door het Egyptische hooggerechtshof.

Aboutrika, vier keer uitgeroepen tot beste speler van Afrika, verblijft momenteel in Gabon als commentator bij de Afrika Cup. Zijn advocaat gaat tegen de beslissing in beroep.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement