Engeland rouwt om overleden Jimmy Hill

Het Engelse voetbal is in rouw vanwege het overlijden van Jimmy Hill. De markante Engelsman vervulde tientallen jaren vele rollen binnen het voetbal en was daardoor een bekend gezicht binnen en buiten de lijnen. De laatste jaren streed Hill tegen Alzheimer. Hij overleed op 87-jarige leeftijd, maakte zijn familie zaterdag bekend. Via de sociale media betuigden bijna alle clubs uit de Premier League hun medeleven met de nabestaanden van Hill.

,,Hij was een echte voetbalman, op talloze vlakken'', zei Gary Lineker. De oud-topspits is presentator van het populaire BBC-programma Match of the Day, waarvan Hill in de jaren zeventig en tachtig boegbeeld was. De oud-voetballer van Brentford en Fulham en succesvolle manager van Coventry City introduceerde bij Match of the Day onder meer het inmiddels vertrouwde panel van analytici.

Als voorzitter van de Engelse spelersvakbond zorgde Hill er eerder voor dat het salarisplafond voor de voetballers verdween. Hij kwam ook met het idee om een overwinning met drie punten te belonen in plaats van twee, om aanvallend voetbal extra te belonen.

Dat Hill van alle markten thuis is, bleek wel in 1972 toen hij als toeschouwer op Highbury zat bij een thuiswedstrijd van Arsenal. Nadat één van de twee grensrechters geblesseerd was geraakt, vroeg de stadionspeaker of iemand hem wilde vervangen. Hill, op dat moment een bekend tv-gezicht, meldde zich langs de lijn. De oud-voetballer had een scheidsrechtersdiploma op zak en maakte de wedstrijd in zijn trainingspak af als grensrechter.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement