Vader John de Jong en opa Jan de Bruijn vorige week op de tribune in Camp Nou bij FC Barcelona - Real Madrid.
Volledig scherm
PREMIUM
Vader John de Jong en opa Jan de Bruijn vorige week op de tribune in Camp Nou bij FC Barcelona - Real Madrid. © Edwin Winkels

Familie van Frenkie de Jong geniet mee in Barcelona: ‘Is dit de winter hier?’

ReportageFrenkie de Jong (22) kan met zijn gebruikelijke brede lach terugkijken op een positief eerste halfjaar in Barcelona. De aanpassing verloopt goed, al is het leven ingrijpend veranderd, zowel voor hemzelf als voor zijn familie. En aan de Middellandse Zee eten ze geen gehaktbal met boontjes om zes uur ’s avonds.

Quote

Hij zag Barcelona niet zitten, omdat hij de indruk had dat ze hem niet echt nodig hadden.

John de Jong, Vader van Frenkie

Door Edwin Winkels

Het is 18 december en de terrasjes zitten vol. De zon prikt door een mager wolkendek, de temperatuur nadert de 20 graden. Op straat is het druk. De helft van de mensen protesteert voor de onafhankelijkheid, de andere helft is in een shirt van FC Barcelona op weg naar Camp Nou, voor het duel met Real Madrid.

Vier Nederlandse mannen mengen zich in het gewoel, kijken lachend om zich heen en nog vrolijker naar de hemel. Ze genieten. ,,Wat een stad’’, zeggen ze. En: ,,Is dit de winter hier?’’ Weinig, erg weinig scheelde het, of ze waren hier deze dag niet geweest. Bijna hadden ze afgelopen zaterdag ergens in Manchester gezeten. Binnen waarschijnlijk, want buiten druppelde het en was het 8 graden. Aan het eind van de middag zouden ze dan naar het Etihad Stadium zijn gelopen, voor het duel van City met Leicester City.