Volledig scherm
© reuters
3
EINDE
3
  • Cristiano Ronaldo 4' 44' 88'
  • Diego Costa 24' 55'
  • Nacho 58'

Fenomenale Ronaldo redt punt voor Portugal in voetbalfeest tegen Spanje

Cristiano Ronaldo zette Spanje twee keer op achterstand, maar La Roja kwam in Sotsji sterk terug. Uitgerekend Nacho, die de 1-0 van Portugal veroorzaakte, zette Spanje in de Iberische kraker met een fraai afstandsschot op voorsprong. Toch was het Ronaldo die in een absoluut voetbalfeest alle aandacht weer opeiste met een rake vrije trap in de slotfase: 3-3.

Nabeschouwing

Door Yorick Groeneweg

Cristiano Ronaldo had op het WK in Rusland nog geen vijf minuten nodig om te scoren. De aanvoerder van Portugal verdiende een strafschop nadat hij gewillig over het uitgestoken been van Nacho ging. Ronaldo profiteerde zelf van de fout van zijn onwennig begonnen Real Madrid-ploeggenoot, die door de Spaanse interim-bondscoach Fernando Hierro was aangewezen als vervanger van de nog geblesseerde Dani Carvajal.

Hierro, die deze week vlak voor de start van het WK de weggestuurde Julen Lopetegui verving, schreeuwde Spanje vooruit. Nadat David Silva de eerste kans onbenut liet, maakte de beresterke Diego Costa in de 24ste minuut gelijk. Na een lange bal van Sergio Busquets, duwde Costa eerst bewaker Pepe omver. De Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi floot nu niet. Daarna was het voor Costa kappen, draaien en uithalen: 1-1.

Spanje drong aan, maar toch zette Ronaldo vlak voor rust het werkelijk sensationele duel weer op zijn kop. Nu ging David de Gea in de fout. De doelman liet het harde, maar houdbare schot gaan. In de al net zo aantrekkelijke tweede helft dwong Spanje Portugal weer achteruit. Costa maakte tien minuten na rust de achterstand ongedaan, opnieuw op aangeven van Busquets. Drie minuten later kantelde Nacho zelfs de wedstrijd door met een voor Rui Patrício onhoudbaar afstandsschot zijn eerdere fout deels goed te maken.

Het bleek niet genoeg voor Spanje, want twee minuten voor tijd scoorde de onhoudbare Ronaldo uit een vrije trap zijn derde van de avond. Door zijn doelpunten kwam de Portugese topscorer aller tijden in een mooi rijtje. Net als Uwe Seeler, Pelé en Miroslav Klose is hij nu op vier WK's trefzeker geweest. In blessuretijd was Ronaldo ook nog dicht bij de winnende, maar zijn kopbal ging naast. Daardoor eindigde het tweede duel in Groep B in een 3-3 gelijkspel. Eerder had Iran Marokko met 0-1 verslagen.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!
Het is klaar! Een wervelende voetbalshow is ten einde, met Cristiano Ronaldo als absolute superster. Héérlijke avond: 3-3!

GOAL! 3-3 Portugal! Doelpunt Cristiano Ronaldo
Daar is-ie weer! Ronaldo schiet een vrije trap schitterend binnen, het is wederom gelijk! Wat een heerlijke avond!

David Silva wordt vervangen door Lucas Vázquez

Nee, te slap. Invaller Iago Aspas probeert het met een schot van net buiten de zestien, maar zijn inzet kan makkelijk worden gepakt door keeper Rui Patricio.

Gonçalo Guedes wordt vervangen door André Silva

Diego Costa wordt vervangen door Iago Aspas

Spanje wil het beslissen! Jordi Alba komt door over links en geeft laag voor, maar Diego Costa raakt de bal vervolgens niet helemaal lekker.

Andrés Iniesta wordt vervangen door Thiago

Bernardo Silva wordt vervangen door Ricardo Quaresma

Bruno Fernandes wordt vervangen door João Mário

De tweede helft gaat vrolijk verder waar de eerste is gebleven: met vermaken. Portugal moet in het laatste kwart op jacht naar de gelijkmaker, iets dat Spanje al twee keer met succes deed.

Volledig scherm
© reuters

GOAL! 2-3 Spanje! Doelpunt Nacho
Weer-ga-lo-ze wedstrijd. Nacho gaf bij de 1-0 nog de penalty weg, maar maakt zijn fout nu helemaal goed. Hij schiet schitterend raak: via de binnenkant van de paal ploft de bal binnen.

GOAL! 2-2 Spanje! Doelpunt Diego Costa
Uit een ingestudeerde vrije trap kop Sergio Ramos de bal voor, Diego Costa staat op de goede plek om de gelijkmaker binnen te tikken.

Tweede helft begonnen
We zijn weer van start. De eerste helft voldeed volledig aan de verwachtingen, laten we hopen dat de tweede helft minstens net zo leuk wordt!

Einde eerste helft
De eerste helft zit erop, wát een duel. Door twee goals van Cristiano Ronaldo (en natuurlijk een blunder van David de Gea) staat Europees kampioen Portugal op voorsprong.

GOAL! 2-1 Portugal! Doelpunt Cristiano Ronaldo
Wát een fout van David de Gea! De Spaanse goalie laat een schot van (wie anders dan) Cristiano Ronaldo zomaar glippen... En dat terwijl Spanje de betere ploeg was.

Wéér een kans voor Spanje, dat langzaam maar zeker de wedstrijd in handen neemt. Isco schiet, maar simpele redding voor Rui Patrico. Wat een lekkere pot voetbal!

Volledig scherm
© reuters

Oei, daar was Spanje dichtbij! Andrés Iniesta met een rollertje, maar de bal gaat net voorlangs. La Furia Roja neemt de wedstrijd langzaam maar zeker in handen.

Gele kaart Bruno Fernandes

Goal? Nee! VAR? Ook niet! Isco ramt de bal tegen de onderkant van de lat. Het lijkt daarna even op een goal, maar de videoref hoeft niet geraadpleegd te worden: geen doelpunt.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

footbalcenter.statistics.cards.yellow
1
1
footbalcenter.statistics.cards.red
0
0
footbalcenter.statistics.possesion
34%
66%
footbalcenter.statistics.penalties
1
0
footbalcenter.statistics.corners
4
5
footbalcenter.statistics.free.kicks
12
13
footbalcenter.statistics.fouls.made
12
10
footbalcenter.statistics.offside
1
3
footbalcenter.statistics.shots.on.post
0
1
footbalcenter.statistics.shots
3
5
footbalcenter.statistics.saved.by.keeper
2
0
footbalcenter.statistics.shots.missed
3
5
Terug naar boven

Opstelling

4-4-2
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven