Volledig scherm
© AD Sportwereld

Feyenoord bevestigt gesprek over Atlantic League

UpdateFeyenoord bevestigt de oriënterende gesprekken met diverse clubs die interesse hebben in de Atlantic League. ,,We zitten aan tafel", zegt een woordvoerder. ,,Dat zegt niets over de haalbaarheid of over onze deelname. We willen weten wat er speelt en bekijken of het iets voor Feyenoord zou kunnen zijn."

Poll

Voorkomt Atlantic League verder verval Nederlandse voetbal?

  • Ja (64%)
  • Nee (36%)
20753 stemmen

De Rotterdammers geven toe dat bezorgdheid over de ontwikkelingen met de grote voetballanden in de Champions League een oorzaak van de gesprekken zijn. ,,De vraag is wat er straks overblijft voor de minder rijke voetballanden. We praten overigens wel over een initiatief wat op zijn vroegst 2021 gestart kan worden. Als het van de grond komt en als wij willen aansluiten. Maar het is goed dat wij nu meepraten en kijken wat er mogelijk is."

Eerder vandaag kwam via de Deense krant Berlingske Tidende naar buiten dat zeker negen clubs uit Europa, waaronder Ajax, Feyenoord en PSV, gesprekken zouden voeren over een zogenaamde Atlantic League.

De gesprekken over een eigen, Noord-Atlantische competitie zijn volgens FC Kopenhagen-directeur Anders Hørsholt al maanden gaande. Volgens Hørsholt zitten ook topclubs uit België, Schotland, Zweden en Noorwegen aan tafel. Het gaat om Ajax, PSV, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge, Celtic (Schotland), FC Kopenhagen, Malmö FF (Zweden) en Rosenborg (Noorwegen). Ook Rangers uit Glasgow en Bröndby uit Denemarken worden genoemd als clubs, maar vertegenwoordigers van die clubs nemen (nog) niet deel aan het overleg.

De competitie komt voor uit de plannen van de UEFA om de Europese toplanden Engeland, Spanje, Italië en Duitsland vier Champions League-tickets per land toe te kennen. Dat zou funest zijn voor de kleinere voetballanden. Ook in enkele Balkanlanden, waaronder Servië, Albanië en Griekenland, zouden plannen zijn voor een eigen competitie.

Quote

Als we nu niets doen, zullen de grootste clubs groter en sterker worden.

Anders Hørsholt, directeur FC Kopenhagen

,,Als we nu niets doen, worden de grootste clubs van Europa groter en sterker, terwijl het steeds moeilijker wordt voor clubs als FC Kopenhagen om internationaal aan te sluiten'', zegt Hørsholt in BT. ,,We moeten kijken naar internationale alternatieven. Het is nog te vroeg om te praten over specifieke modellen, maar de discussie over een grensoverschrijdende competities zijn gaande. Het is in meer landen duidelijk een thema.''

Plannen voor een Atlantic League, Benelux Liga of Euro League zijn niet nieuw. In 1999 gooide toenmalig PSV-directeur Frank Arnesen, voormalig Deens international en oud-speler van onder meer Ajax en PSV, al een balletje op bij clubs uit omringende landen. Begin 2000 kwam het daadwerkelijk tot een bijeenkomst tussen vertegenwoordigers van Anderlecht, Benfica, Ajax, PSV, Feyenoord, Celtic en Glasgow Rangers. De initiatieven bloedden echter dood.

Nu is de tijd er volgens FC Kopenhagen rijp voor. ,,De nieuwste ontwikkeling bij de UEFA, minder kleine landen in de Champions League, is weer een stap verder van de het idee van de Football Family'', zegt Hørsholt.

  1. 'Premier League broedt op bizar plan om competitie uit te spelen’

    'Premier League broedt op bizar plan om competitie uit te spelen’

    De organisatie van de Premier League werkt aan een bijzonder plan om het voetbalseizoen ondanks de coronacrisis toch te kunnen uitspelen. Volgens de Britse krant The Independent ligt het idee op tafel om in juni en juli de resterende wedstrijden zonder publiek te spelen in enkele stadions in Londen en in het midden van Engeland. De teams zouden dan allemaal enkele weken in aparte hotels moeten verblijven, afgescheiden van de buitenwereld.