Volledig scherm
© Action Images / Reuters

‘FIFA-baas Infantino hielp PSG en Man City met fraude’

In zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA heeft Gianni Infantino (nu de president van de FIFA) zowel Paris Saint-Germain als Manchester City geholpen met het overtreden van de financiële regels. Dat hebben de klokkenluiders van Football Leaks onthuld.

Vier jaar geleden zou Infantino hebben toegestaan dat PSG en Man City enorme bedragen bleven ontvangen van ‘bevriende partijen’, door middel van zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten, terwijl dat lijnrecht tegenover de regels van het Financial Fair Play is. Die regels (die stellen dat clubs niet te veel verlies mogen lijden) zijn in 2009 nota bene door de UEFA zelf opgesteld.

Uit gelekte documenten blijkt dat Infantino met de leidingen van beide clubs sprak. Daarbij zou hij onder meer geheime informatie hebben gedeeld, onder meer over de financiële onderzoeken. Er werden stiekeme regelingen getroffen met beide clubs. Ook de naam van Michel Platini (toenmalig voorzitter van de UEFA) wordt genoemd. 

Terwijl PSG en Man City (twee clubs met puissant rijke eigenaren) werden geholpen, greep de UEFA wél keihard in bij veel kleinere clubs in landen als Turkije en Roemenië. Ook AC Milan werd bestraft en uitgesloten van Europees voetbal, al werd die maatregel na hoger beroep teruggedraaid.

In 2016 werd Infantino aangesteld als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Bij zijn aantreden zei hij dat hij een einde wilde maken aan de financiële ongelijkheid tussen de voetbalclubs. De Zwitserse-Italiaan, die de vertrokken Sepp Blatter opvolgde na het grote corruptieschandaal bij de FIFA, presenteerde zich als de man die eerlijkheid en transparantie nastreeft en de wereldvoetbalbond naar betere tijden zou leiden.

In duizenden documenten en correspondentie blijkt het tegendeel. Infantino, een van de grondleggers van eerlijke regels op financieel gebied in 2013, zorgde ervoor dat topclubs niet werden uitgesloten van de Champions League. Dat is een van de straffen die zou volgen bij overtredingen van het FFP.

Infantino zou in het geheim ontmoetingen hebben met de Qatarese bazen van PSG en de eigenaren van City, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. De FIFA-voorzitter gaf de twee clubs inzicht in hun dossiers en stelde schikkingen voor om de zaak te laten verdwijnen.

In augustus bezocht Infantino het Witte Huis, bekijk hieronder de beelden: