Volledig scherm
© REUTERS

FIFA beperkt provisies en aantal huurlingen

De wereldvoetbalbond FIFA gaat de hoogte van de provisies voor makelaars bij transfers aan banden leggen. Ook gaat de FIFA het aantal huurovereenkomsten per club beperken. 

Deze maatregelen zijn afkomstig van een speciale FIFA-werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van betrokken partijen in het internationale voetbal (het Football Stakeholders Committee). Het bestuur van de FIFA buigt zich tijdens een vergadering op 24 oktober over de voorgestelde regelgeving.

Voor managers die een rol hebben vervuld in een spelerstransfer gaan limieten gelden: maximaal 10 procent van de afkoopsom voor makelaars van de verkopende club; voor de zaakwaarnemer van de betreffende speler maximaal 3 procent van de vergoeding voor de verhuizende voetballer en voor de managers van de betrokken clubs eveneens maximaal 3 procent van deze vergoeding.

Met ingang van het seizoen 2020-2021 wordt het aantal internationale huurcontracten gelimiteerd tot acht, inclusief de uitgeleende spelers. Twee seizoenen later wordt dat aantal teruggebracht tot zes.