Volledig scherm
Jérôme Valcke in 2015. © AFP

FIFA-topman Valcke ontkent ontvangen steekpenningen

Jérôme Valcke ontkent dat Nasser Al-Khelaifi hem royaal heeft beloond voor het toekennen van mediarechten voor de WK's voetbal van 2018, 2022, 2026 en 2030. ,,Dat is echt niet waar'', verdedigt hij zich in L'Équipe. ,,Ik heb nooit iets ontvangen van hem. Echt nooit.''

De Zwitserse justitie opende gisteren een strafzaak tegen Valcke, de voormalig secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA, en directeur Nasser Al-Khelaifi van het Qatarese mediabedrijf beIN Media. Die laatstgenoemde is ook de voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain.

Valcke wordt ervan verdacht persoonlijk voordeel te hebben genoten bij het toekennen van de mediarechten voor de WK's voetbal van 2018, 2022, 2026 en 2030. Hij zou ook ''ondubbelzinnig'' zijn bevoordeeld door Al-Khelaifi, wiens bedrijf de mediarechten voor bepaalde landen heeft gekregen voor de WK's van 2026 en 2030.

Valcke stond zich woensdag nog te verdedigen bij het hof van sportarbitrage CAS in Lausanne, waar hij in beroep is gegaan tegen de straf die de FIFA hem heeft opgelegd. De Fransman, jarenlang de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, is voor tien jaar geschorst van alle voetbalgerelateerde zaken.

Hij is door de ethische commissie van de FIFA beschuldigd van fraude bij de verkoop van WK-kaartjes, het sjoemelen met reiskostenvergoedingen en het bewust verkopen van tv-rechten onder de marktwaarde. Valcke zou bovendien hebben geprobeerd bewijsmateriaal te vernietigen. Tijdens de hoorzitting bij het CAS hield Valcke bij hoog en bij laag vol dat hij niets fout heeft gedaan en dat de FIFA zijn reputatie heeft vernietigd.

Justitie in Zwitserland werkt in het onderzoek nauw samen met justitiële autoriteiten in Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje. De kantoren van beIN Sports in Parijs werden gisteren doorzocht door de Fransen.