Flater Christensen en eerste Chelsea-goal Messi helpen Barça op weg
Nooit lukte het Lionel Messi te scoren tegen Chelsea. Tot vanavond. Zijn treffer, die in de heenwedstrijd van de achtste finale van de Champions League de 1-1 betekende, geeft Barcelona een mooie uitgangspositie om voor de tiende achtereenvolgende keer de kwartfinale te bereiken.
Door Edwin Winkels
Het is alweer negen jaar geleden dat Leo Messi en Andrés Iniesta voor een van de belangrijkste, meest gevierde doelpunten uit de geschiedenis van FC Barcelona zorgden. Het was in de halve finale blessuretijd op Stamford Bridge in Londen, dat de Catalanen met een 1-0 achterstand op het punt stonden door Chelsea te worden uitgeschakeld. Geen finale, geen roem. Maar Messi zette een wanhopige laatste aanval op en Iniesta schoot de bal loeihard binnen.
Anno 2018 spelen de twee, al bijna twintig jaar samen bij Barça, nog altijd samen bij de sterk veranderde miljoenenploeg en draaiden ze gisteravond in Londen de rollen om. Iniesta pakte slim een bal af van de, voor één keer, rommelige verdediging van Chelsea en stelde Messi in staat voor het eerst, voor het allereerst een doelpunt tegen Chelsea te scoren.
En met die gelijkmaker, een kwartier voor tijd, creëerde de Argentijn direct een uitstekende uitgangspositie voor Barça, dat ondanks veel meer balbezit nauwelijks een vuist had kunnen maken en door de meest frisse, avontuurlijke en gevaarlijke speler van de avond, Willian, op een gevoelige achterstand was gezet.
Willian Borges da Silva doseert zijn doelpunten, hooguit een dozijn per seizoen, voor wanneer ze echt nodig zijn. Dan schiet de Braziliaan ineens uit zijn slof. De 28-jarige Willian, bijna vijf jaar geleden door Chelsea voor bijna 40 miljoen euro gered uit Dagestan, waar hij in Machatsjkala voor Anzhi speelde – toch geen plek voor een warmbloedige voetballer uit de buurt van Sao Paulo – scoorde gisteravond een van die belangrijke treffers, na een uur spelen.
Maar zijn kompanen achterin verzuimden die voordelige 1-0 tot de slotfase te verdedigen, in een duel dat lange tijd op 0-0 leek af te stevenen. Een resultaat dat zich slechts eenmaal tussen beide had voorgedaan, precies vooraf aan die historische 1-1 van Iniesta. Drie jaar later schakelde Chelsea Barça wel uit, en won het de lang begeerde Champions League.
Droogleggen
Sindsdien is er een adempauze geweest, hebben beide ploegen elkaar niet meer getroffen. Tot die tijd waren het waren hectische, spannende, gelijkwaardige en bijna altijd memorabele wedstrijden, er gebeurde soms te veel om te beschrijven. En ze hielden elkaar redelijk in evenwicht: tot gisteren vijf overwinningen voor beide ploegen en vijf remises; alleen ging Barça in de knockout-fase één keer vaker door dan Chelsea, drie tegen twee. Een evenwicht dat na de 1-1 van gisteren voorlopig in stand blijft.
Als alle coaches van Chelsea ergens expert in zijn geweest, de laatste vijftien jaar, van José Mourinho tot Guus Hiddink, dan was het in het droogleggen van Messi in een blauwe zee van verdedigers. Dat lukte gisteren ook Conte lange tijd, met zijn behoudende opstelling waar hij afzag van het spelen met een pure centrumspits. Álvaro Morata begon op de bank, oud-Barçaspelers Cesc Fàbregas en Pedro waren vooral bezig met meeverdedigen en voorin mochten Eden Hazard en Willian voor het gevaar zorgen, en dat deed vooral de laatste.
Toch ging het uiteindelijk fout, op een moment dat het eigenlijk niet meer werd verwacht. Één onoplettendheid, één keer slordig uitverdedigen, en daar waren Iniesta en, eindelijk, Messi om Barcelona in een gunstige uitgangspositie voor de return te manoeuvreren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Dragisa Gudelj weigert in ambulance te stappen na reanimatie op het veld en wil duel hervatten
Een naar moment zaterdag tijdens de wedstrijd FC Córdoba - Racing Ferrol als Dragisa Gudelj, de broer van ex-eredivisiespeler Nemanja, in de eerste helft omvalt en gereanimeerd moet worden. Alsof dat nog niet heftig genoeg is, gebeurt daarna nog iets opmerkelijks. -
Champions League
Victoria Pelova kan nederlaag Arsenal in München niet voorkomen
De voetbalsters van Bayern München hebben de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League gewonnen van Arsenal. In de Duitse stad werd het 1-0 voor de thuisclub. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Voormalig wereldkampioen Mesut Özil (34) stopt: ‘Ik zal blijven posten op sociale media’
Mesut Özil heeft via zijn socialemediakanalen zijn voetbalpensioen aangekondigd. De 34-jarige Duits-Turkse voetballer stopt per direct. Zijn laatste club was Istanbul Basaksehir. -
-
-
Finse ondernemer Zilliacus wil Manchester United kopen met hulp fans: ‘Geen sjeiks en oligarchen meer’
De Finse zakenman Thomas Zilliacus wil Manchester United met hulp van de supporters overnemen. De oprichter en voorzitter van investeringsmaatschappij Mobile FutureWorks heeft als derde publiekelijk interesse getoond in een overname van de Engelse topclub. Eerder hadden Sir Jim Ratcliffe en sjeik Jassim bin Hamad Al Thani al een bod uitgebracht. -
Spanje hoeft niet te vrezen voor Haaland: Noorse sterspeler haakt geblesseerd af
Noorwegen moet het in de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2024 tegen Spanje en Georgië doen zonder sterspeler Erling Haaland. De spits is teruggekeerd naar zijn Engelse club Manchester City vanwege een liesblessure, meldt de Noorse bond.