Volledig scherm
Jordan Morris (rechts) viert de winnende treffer. © AP

Gastland VS wint Gold Cup na spannende finale

De Verenigde Staten hebben voor de zesde keer de Gold Cup gewonnen. De ploeg van coach Bruce Arena versloeg woensdag (plaatselijke tijd) Jamaica met 2-1 in de finale van het tweejaarlijkse kampioenschap van de Concacaf, de federatie voor lidstaten in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

De VS kwamen op slag van rust op 1-0 door Jozy Altidore. De voormalig speler van AZ schoot een vrije trap over de muur in de linkerbovenhoek, onhoudbaar voor doelman Dwayne Miller van Jamaica. Halverwege de tweede helft kwamen de Jamaicanen op gelijke hoogte. Je-Vaughn Watson nam een corner meteen op zijn voet en tikte de bal binnen.

Vlak voor tijd sloegen de Amerikanen nog eens toe. Met een afstandsschot bracht Jordan Morris de Gold Cup na de zege van Mexico in 2015 weer terug naar de VS.

Bondscoach Arena was blij met de eindzege in de Gold Cup, maar voegde er onmiddellijk aan toe dat de Amerikanen voor een nog belangrijker opgave staan. ,,We boeken progressie, maar zijn nog lang niet zeker van deelname aan het WK van 2018 en dat is wel het doel'', zei de bondscoach, die november vorig jaar de Duitser Jürgen Klinsmann opvolgde en sinds zijn aantreden al veertien wedstrijden op rij ongeslagen is met de VS.

Gold Cup 2017 on Twitter

GOAL United States, @JozyAltidore No. 27 | @ussoccer @ItsTheJFF #GoldCup2017 https://t.co/7QDscOMzUE

In de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland staat de ploeg van Arena derde in de groep van zes. De beste drie plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde, de nummer vier speelt nog een play-off om een startbewijs tegen een land uit Azië. De VS spelen nog tegen Costa Rica, Honduras, Panama en Trinidad en Tobago.

Volledig scherm
Jamaica viert de gelijkmaker kort na rust van Je-Vaughn Watson (derde van rechts). © AFP