Volledig scherm
Zlatan Ibrahimovic viert de 1-0 voor Ajax tegen Feyenoord op 9 februari 2003. Het werd 1-1 in de Arena. © anp

Geen beste balans Feyenoord tegen United én Zlatan

Feyenoord opent het Europese seizoen vanavond met een thuiswedstrijd tegen Manchester United. Met behulp van statistiekenbureau Gracenote kijken we vooruit op het groepsduel tussen de Rotterdammers en de miljoenenformatie uit Manchester.

Volledig scherm
Andy Cole scoorde op 6 november 1997 drie keer in De Kuip. © anp
Quote

Feyenoord scoorde in zijn laatste 7 Europese duels steeds minimaal een keer

Volledig scherm
Bernard Schuiteman namens Feyenoord in duel met Teddy Sheringham van United. © anp

* Feyenoord stond twee keer eerder tegenover Manchester United. Beide ontmoetingen gingen verloren.

* In de groepsfase van de Champions League in 1997/98 won United eerst thuis met 2-1. Paul Scholes, Dennis Irwin (United) en Henk Vos (Feyenoord) scoorden op Old Trafford.

* Andy Cole was de grote man in de return in De Kuip. De spits maakte een hattrick. Namens Feyenoord deed Igor Korneev iets terug.

* Feyenoord heeft het al jaren moeilijk tegen Engelse clubs. De laatste overwinning van de Rotterdammers dateert uit november 1995. Regi Blinker bezorgde Feyenoord een nipte 1-0 overwinning op Everton in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

* In zijn laatste zeven Europese optredens scoorde Feyenoord steeds minimaal één keer. Dat is de langste serie sinds de club tussen oktober 2001 en september 2002 in liefst 16 duels op rij het net vond. In 2002 won Feyenoord de UEFA Cup met 9 zeges op rij.

* Robin van Persie maakte deel uit van dat team. Hij werd later kampioen met ManUnited en speelt nu voor Fenerbahçe, dat ook deel uitmaakt van groep A.

Quote

José Mourinho won al zijn zes duels met een Nederland­se tegenstan­der

Volledig scherm
Ibrahimovic viert een treffer tegen Feyenoord. © anp

* Manchester United won de Europa League (en zijn voorlopers) nog nooit. Feyenoord won de UEFA Cup in 1974 na een dubbele finale tegen Tottenham Hotspur en in 2002, door de finale in de eigen Kuip met 3-2 te winnen van Borussia Dortmund. 

* De balans van ManUnited in de Europa League is niet om over naar huis te schrijven. De 'Mancunians' wonnen maar twee van de acht duels en verloren er liefst vijf. 

* Hoewel José Mourinho veel liever in de Champions League had gestaan, kan ManUnited zich juist bij winst in de Europa League in een illuster rijtje clubs nestelen. Alleen Barcelona, Bayern München, Juventus en Ajax wonnen alle vijf grote prijzen voor clubs (Champions League/Europa Cup I, Europa Cup II, Europa League/UEFA Cup, Europese Supercup en de wereldbeker voor clubs). 

* Zlatan Ibrahimovic brak door bij Feyenoords aartsrivaal Ajax. Hij verloor in zes competitieduels geen enkele keer van de kuipbewoners (3 zeges, 3 gelijke spelen). Alleen in de beker was Feyenoord een keer te sterk voor Zlatan (1-0 in 2002/03). 

* Ook Daley Blind en Timothy Fosu-Mensah (jeugd) hebben een verleden bij Ajax. 

* José Mourinho stond zes keer tegenover een Nederlandse tegenstander en stapte bij al die ontmoetingen als winnaar van het veld. Opvallend: steeds was Ajax de tegenstander.

Volledig scherm
Ibrahimovic houdt in novemer 2004 vier Feyenoorders van zich af. © anp