Volledig scherm
© ap

'Gemakzuchtig' Barcelona moet presteren in Europa

De Champions League is dit seizoen belangrijker dan ooit voor FC Barcelona. Titelprolongatie in de competitie wordt een heel moeilijke opgave voor de Catalaanse grootmacht.

Volledig scherm
© ap

De Europese clubtitel wil Barcelona koste wat kost verdedigen. Dinsdag is Bayer Leverkusen de eerste horde in de knock-outfase van het miljoenenbal.

Barcelona verloor zaterdag met 3-2 bij Osasuna en zag de achterstand op aartsrivaal Real Madrid oplopen tot 10 punten. Technisch directeur Andoni Zubizarreta sprak maandag zijn zorgen uit. 'Het zijn veel punten en we hebben het niet meer in eigen hand. We moeten de druk erop houden, maar het wordt moeilijk.

In Spanje gaan er geluiden op dat Barcelona na de vele successen gemakzuchtig wordt. Zubizarreta countert: 'Dat is zeker niet zo. We zijn erg kritisch op onszelf en blijven eraan werken om beter te worden.

De voormalig doelman van Barcelona moet wel erkennen dat het belang van de Champions League levensgroot is. 'We geven de competitie niet op, maar het zou nu wel een geweldige opsteker zijn als we weer die Europese beker kunnen winnen. Dan is het seizoen in elk geval geslaagd.'

Tegen Leverkusen wil Barcelona graag wat doen aan de matige vorm buitenshuis. De formatie van coach Josep Guardiola won pas vier uitwedstrijden in de competitie. In de Champions League presteert Barcelona juist uitstekend op vreemde bodem. De drie uitwedstrijden in de groepsfase leverden 12 Spaanse doelpunten op.

Guardiola heeft Sergio Busquets weer opgenomen in zijn selectie. De middenvelder stond een week aan de kant wegens een flinke wond aan zijn been. Guardiola gaf dit weekeinde nog maar eens aan dat hij maar één doel heeft in Europa. 'We gaan die titel prolongeren.'

Met Leverkusen treft Barcelona een ploeg in nood. De Duitsers, in 2002 finalist van de Champions League, presteren matig in de competitie. Het is dan ook vooral hoop die het elftal drijft tegen de regerend wereldkampioen in clubverband.

'Het is een wedstrijd tussen David en Goliath', zei aanvoerder Simon Rolfes maandag. Zijn trainer Robin Dutt vulde hem aan. 'Het zou een voetbalwonder zijn als we Barcelona verslaan.'

Het strijdplan van Leverkusen is duidelijk. Veel kracht in de duels en proberen het tempo van Barcelona bij te houden. Verdediger Manuel Friedrich waarschuwde de medische staf alvast voor een drukke avond. 'We moeten alles geven en rennen tot we een dokter nodig hebben.'

Volledig scherm
© ap