Getafe grijpt eind juni laatste promotieplaats in Spanje

Getafe keert na één jaar terug op het hoogste niveau in Spanje. De club uit een voorstad van Madrid won vanavond de return in de finale van de play-offs met 3-1 van Tenerife en verzekerde zich daarmee als laatste club van een plaats in de Primera Division voor volgend seizoen.

De play-offs in Spanje vinden traditiegetrouw pas plaats als bijna alle Europese competities al lang en breed zijn afgelopen. Getafe verloor de uitwedstrijd op Tenerife eerder deze week nog met 1-0, maar sloeg in de return voor eigen publiek alsnog toe.

Getafe vergezelt Levante en Girona. Die clubs dwongen als nummers één en twee van de Spaanse tweede divisie eerder al directe promotie af.

Hoofdrol Pacheco

Getafe had iets meer dan acht minuten nodig om de achterstand uit de eerste wedstrijd ongedaan te maken. De Argentijn Alejandro Faurlin schoot de thuisploeg op voorsprong in het Coliseum Alfonso Pérez. 

Daniel Pacheco maakte er drie minuten later zelfs 2-0 van, maar Anthony Lozano uit Honduras bracht Tenerife enkele minuten later terug in de wedstrijd. Nog voor rust zorgde Pacheco met zijn tweede treffer uit de rebound opnieuw voor een gunstige stand voor Getafe.

Omdat Tenerife aan één doelpunt genoeg had om promotie af te dwingen, bleef het tot ver in blessuretijd spannend. Na ruim vijf minuten extra tijd zorgde scheidsrechter Eduardo Prieto voor het bevrijdende laatste fluitsignaal en bestormden dolgelukkige Getafe-fans het veld.

Volledig scherm
Daniel Pacheco viert zijn treffer voor Getafe. © Getty Images

Voor Getafe-trainer Pepe Bordalas is het al de tweede promotie op rij. Vorig jaar klaarde hij dat kunstje met Alaves, om vervolgens op een zijspoor te worden gezet omdat de clubleiding hem niet als een geschikte coach zag voor het hoogste niveau.