Volledig scherm
Emle Mpenza, Wesley Sonck en Tom de Mul (vlnr) zijn gratis op te halen. © pro shots

Gratis op te halen voor Nederlandse clubs: De Mul, Sonck en Mpenza

In Nederland telt de lijst van werkloze voetballers een paar redelijk bekende namen, maar bekijk het register in België en je valt van verbazing achterover wie er in deze periode nog allemaal gratis op te halen zijn.

Neem Tom De Mul, 26 jaar en ex-flankaanvaller met een verleden bij Ajax, Vitesse en Sevilla. Ook voormalig Ajax-spits en 55-voudig Rode Duivel Wesley Sonck zoekt nog een club, net als Emile Mpenza en Antony Vanden Borre.

Vanden Borre is een 23-voudig international die nog Champions Leaguevoetbal speelde met Anderlecht. Je zou zeggen: hij is de gok voor menig eredivisieclub wel waard, zeker gezien zijn leeftijd. De rechtsback/rechtshalf is 24 jaar.

Alle werkloze Belgen hebben het verdomd moeilijk met hun situatie, vertelden ze in de krant Het Laatste Nieuws. 'Ik heb tot vorige week mijn conditie op peil gehouden bij Appelterre, de ploeg van mijn broer in de Vierde Klasse (hoofdklasse amateurs in Nederland, red.). Daarnaast loop ik vijf keer per week hard', stelt Wesley Sonck.

'Een probleem is dat ik zogezegd een lastige jongen ben en ook te duur, maar wie mij echt kent, weet dat het onzin is. Wat het geld betreft: op mijn leeftijd van 34 jaar ga ik toch geen onmogelijke financiële eisen stellen?'

Eén werkloze prof met een aardige staat van dienst, Koen Daerden (kampioen met Racing Genk en ex-speler van Club Brugge) heeft inmiddels op proef meegetraind bij Willem II. 'Ik kreeg positieve commentaren. Ik wacht nu af of het tot een contractvoorstel komt', zegt de zoon van trainer Jos Daerden.