Volledig scherm
Ajax in augustus 2010 op de foto voor het duel in de voorronde van de Champions League met Dynamo Kiev. © pro shots

'Bij Ajax speel je niet alleen voetbal - je leert het te begrijpen'

Op een elftalfoto van Ajax uit september 2010 weet Eyong Tarkang Enoh zich omringd door spelers die zeven jaar later vaste waarde zijn bij Tottenham Hotspur. Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen groeiden uit tot toppers in de Premier League. Enoh zit zonder club en hoopt op een belletje uit Engeland.

Quote

Bij Ajax speel je niet alleen voetbal - je leert het te begrijpen

Eyong Enoh

,,Het waren zulke gedreven gasten", herinnert Enoh zich zijn oud-ploeggenoten. ,,Mooi om te zien dat het zo goed met ze gaat. Ajax heeft ze de juiste basis gegeven om zich staande te houden in de Premier League. Het voetbal van Spurs is met Ajax te vergelijken. Ze hebben zich daardoor snel aan kunnen passen."

Tegenover
Sky Sports blikt Enoh terug op zijn tijd in Amsterdam. ,,Bij Ajax speel je niet alleen voetbal - je leert het te begrijpen", zegt de Kameroener. ,,Ik heb het bij mijn eigen zoon gezien. Hij begon bij Ajax toen hij zes was. Op de training werden hem vragen gesteld; wat bedoelen we met deze oefening? Waarom wil ik de bal hier? Ze vertelden hem niet alleen wát te doen, maar zorgden ervoor dat hij weet waarom hij het doet. Het is typisch Nederlands om op die manier met het spelletje om te gaan."

Volledig scherm
Enoh is transfervrij na zijn vertrek bij Standard Luik. © Pro Shots

 Suárez en De Boer

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Enoh stond tussen 2008 en 2014 onder contract bij Ajax. In die jaren speelde hij samen met talenten die later uitgroeiden tot wereldsterren. Eén stak er met kop en schouders bovenuit. ,,Hij had een speciaal verlangen in zich", zegt Enoh over Luis Suárez (linksonder met aanvoerdersband op de foto bovenin). ,,Zijn drive om altijd te willen winnen. Niemand werkte zo hard als hij."

Sportief waren het magere jaren, met alleen een KNVB-beker in 2010. Trainers Marco van Basten en Martin Jol vertrokken door de achterdeur. ,,Maar alles veranderde met de komst van Frank de Boer", weet Enoh nog. ,,Onder Jol waren er goede spelers doorgebroken, maar De Boer bracht het Ajax-voetbal terug. De opbouw van achteruit, aanvallen via de vleugels. De Boer bracht het vertrouwen terug."

Enoh is de oefenmeester op de voet blijven volgen. Hij raadt De Boer aan zich aan te passen aan het Engelse voetbal, en niet andersom. ,,Ik denk dat hij in Italië geleerd heeft dat het belangrijk is om een eigen filosofie te hebben, maar dat je die aan moet passen aan de competitie." De Boer slaagde na zijn vertrek bij Ajax niet bij Internazionale. Dit seizoen staat hij bij Crystal Palace aan het roer.

Transfervrij

Enoh speelde vier jaar geleden op huurbasis voor Fulham, op dat moment uitkomend in de Premier League. De middenvelder, die transfervrij is na zijn vertrek bij Standard Luik, hoopt op een nieuwe kans in Engeland. ,,Ik had bij kunnen tekenen of in Rusland kunnen gaan spelen. Maar ik wil de juiste beslissing nemen en dat is terug naar Engeland." Bashan Enoh, zijn zoon, speelt in de jeugdopleiding van Arsenal.

Door zijn transfervrije status is Enoh niet gebonden aan de transferdeadline van 31 augustus. De middenvelder zou in de belangstelling staan van Bolton Wanderers. 

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie