Volledig scherm
PREMIUM
Peter Bosz © Getty Images

Hoe Peter Bosz spelers weet te managen bij Dortmund

Kijk op voetbalOnze voetbalexpert Maarten Wijffels verkeert als jeugdspeler en journalist al bijna een leven lang in het Nederlandse profvoetbal. In de rubriek Kijk op voetbal signaleert hij de laatste trends, ontwikkelingen en andere opmerkelijke zaken op de velden van wereldsport nummer 1. Vandaag: Het spelersmanagement van Bosz bij Dortmund.

1. Verhoudingen normaliseren

Quote

Toen Dembélé in staking ging, en later wegging, ben ik wel een paar keer met Aubameyang gaan zitten. Die twee zijn maatjes

Peter Bosz

Op het trainingscomplex van Borussia Dortmund neemt de koffieautomaat een centrale plek in. Net als een tafel in het spelershome, waarop wel twintig soorten theebladeren in schaaltjes staan uitgestald. Peter Bosz trok hier al vele bekers koffie uit de muur. Even kletsen met Mario Götze. Met Ousmane Dembélé, toen die er nog was. Gesprekjes met Pierre-Emerick Aubameyang, zijn topschutter uit Gabon. Dat lijkt iets normaals, maar dat was het vorig seizoen bij Dortmund niet. Het normaliseren van de verhoudingen tussen spelers en staf was een van de opdrachten voor Bosz en de directie. Want onder zijn voorganger Thomas Tuchel (ontslagen ondanks bekerwinst) was die wisselwerking volledig verstoord geraakt.

En Bosz kon al aan de bak in zijn eerste maanden. Hij was amper begonnen of Dembélé ging in staking om een transfer naar Barcelona te forceren. Aubameyang had verwacht dat ook voor hem een absolute topclub zou langskomen. Maar die kwam niet. En hoe voorkom je dat je sterspeler daarna in zijn teleurstelling blijft hangen?

Bosz: ,,Toen Dembélé in staking ging, en later wegging, ben ik wel een paar keer met Aubameyang gaan zitten. Die twee zijn maatjes, spreken allebei Frans. Aan de ene kant geef je aan: ik kan me voorstellen dat het moeilijk voor je is. Zijn maatje wel een toptransfer en hij niet. Aan de andere kant is dit de voetballerij en kan het zo gaan. Ik kan hem helpen, hij kan het team helpen. Laten we elkaar helpen.''