Volledig scherm
© BELGA

‘In België is met de competitie stoppen makkelijker’

Anders dan in Nederland, ligt in België de voetbalcompetitie er al uit. Reden voor een belletje met sportjournalist Hans Vandeweghe, die met verbazing kijkt hoe het allemaal werkt.

In het nemen van maatregelen om het coronavirus in te dammen, lijkt België steeds net iets voor te lopen. Ook op het gebied van sport. Zo is deze week de voetbalcompetitie definitief stilgelegd en is Club Brugge uitgeroepen tot landskampioen.

,,Maar dat was makkelijker dan het bij jullie is”, zegt Hans Vandeweghe (62), die ook in Nederland als sportjournalist werkte. ,,Ajax en AZ staan gelijk, Club Brugge stond vijftien punten los. Het zag er goed voor ze uit, ook al moesten de play-offs nog beginnen. Maar dan nog, het was een machine. Nee, het grote verschil zit hem in de tv-rechten. Die zijn in België net betaald voor het laatste deel van de competitie. Ik verwacht dat ze bij jullie op de overheid wachten, tot die zegt dat het echt niet meer gaat.”

De competitie in België zit er dan op, de laatste plooien zijn nog niet gladgestreken. ,,Elke club die zich hier ook maar een beetje benadeeld voelt, stapt naar de rechter”, zegt Vandeweghe. 

Poll

De eredivisie moet per direct stopgezet worden

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
100836 stemmen

De kranten staan er vol van. ,,Daar zijn we nog wel even zoet mee. Wie er degradeert, wie er promoveert en ik verwacht ook nog een paar schandalen. We hebben net Operatie Propere Handen gehad met voetbalmakelaars en natuurlijk de farce Anderlecht. Ook als ze niet voetballen, zijn ze nog in staat om daar foute beslissingen te nemen.”

Tot verbazing van Vandeweghe blijven de sportkranten in België ook produceren alsof er niets aan de hand is. ,,Al denk ik dat ze met videointerviews met sporters thuis wel rond zijn, want bijna iedereen is geweest. Dat houdt een keer op.”

Zelf blijft Vandeweghe voorlopig columns en analyses voor De Morgen schrijven. Al zit hij voor de tijd van het jaar vaker op de fiets dan ooit. Zo verwisselt hij op vrijdagmiddag de banden van zijn mountainbike. ,,Normaal heb ik het nu drukker met andere zaken.”

Ronde van Vlaanderen

Quote

Ik probeer met fietsen ook fit te blijven voordat straks Covid-20 en Covid-21 eraan komen.”

Hans Vandeweghe

Zo staat zondag in plaats van het volgen van de Ronde van Vlaanderen een tocht van 120 kilometer op het programma. Vandeweghe zal vanuit ‘het Brugse’ op de racefiets zijn schoonmoeder in Oostduinkerke bezoeken. ,,Kan ik naar haar wuiven als ze achter het glas staat. Of we gaan op het terras zitten, op drie of vier meter afstand.”

De alternatieven voor de afgelaste wielerwedstrijd spreken Vandeweghe niet aan. Dat een smaldeel van het peloton zondag een deel van de finale van de Ronde van Vlaanderen op rollen rijdt, het interesseert de sportfanaat matig. ,,Daar ga ik echt niet naar kijken. Het is treurig dat er niks aan sport is, maar de Belgische media staan overvol. Zelf maak ik een column voor maandag dat ik het kan missen.”

Toch blijft Vandeweghe de kranten met sportnieuws lezen. Het gaat nu vooral over het hoe en waarom van het stopzetten van de voetbalcompetitie. ,,Daar was in het begin niet veel animo voor, maar die beslissing is vanuit pragmatisch oogpunt toch genomen. Vooral om de spelers niet te overbelasten, omdat het nieuwe seizoen normaal gesproken vroeg begint.”

Vandeweghe denkt ook dat de sport weer opstart. ,,Ik hoop dat topsporters eind juni weer kunnen gaan trainen, dat het virus miraculeus verdwijnt. Ik zou naar het EK en de Olympische Spelen gaan, nu hoop ik de Tour de France in mijn camper te kunnen volgen. Mocht het niet doorgaan, mag je me terugbellen. Ik ben de zestig voorbij, kan zonder en heb ook geen behoefte om atleten te videobellen.”

Ondertussen trapt Vandeweghe stug door. ,,Mijn conditie is beter dan ooit op dit moment van het jaar. Ik probeer met fietsen ook fit te blijven voordat straks Covid-20 en Covid-21 eraan komen.”