Volledig scherm
FIFA-voorzitter Gianni Infantino © AFP

Infantino: Best mogelijke promotie voor het voetbal

Gianni Infantino ziet de uitbreiding van het WK naar 48 landen vanaf 2026 als een grote stap voorwaarts. ,,We zitten in de 21ste eeuw en moeten het WK dan ook aanpassen aan de 21ste eeuw'', zegt de FIFA-voorzitter. ,,Voetbal is meer dan alleen Europa en Zuid-Amerika, voetbal is globaal geworden."

Infantino denkt dat het voetbal door meer landen toe te laten aan een eindtoernooi nog meer aan populariteit gaat winnen. ,,Uitbreiding van het WK helpt bij de ontwikkeling. We geven meer landen de kans om deel te nemen. De voetbalkoorts die losbarst als een land zich kwalificeert voor het WK, is de best mogelijke promotie voor onze sport."

Het WK-nieuwe stijl zal worden afgewerkt met zestien poules van drie landen. Mogelijk worden groepsduels die in een gelijkspel eindigen, beslist met strafschoppen. Duidelijkheid daarover komt echter pas veel later. ,,We hebben nog uitgebreid de tijd om na te denken. Zulke dingen beslissen we pas een paar jaar voor het toernooi", zegt Infantino.

Het WK zal ondanks de uitbreiding gewoon binnen 32 dagen worden afgewerkt. Volgens de FIFA is het competitieschema zo opgesteld dat deelnemende landen net zoveel rustdagen tussen de wedstrijden hebben als nu het geval is. Een land dat de finale haalt, speelt evenals in de huidige opzet zeven wedstrijden: twee in de groep en vijf in de knock-outrondes. 

De komende twee WK's in Rusland (2018) en Qatar (2022) worden nog met 32 landen gespeeld. De FIFA kiest in mei 2020 het land dat het uitgebreide WK van 2026 mag organiseren.