Volledig scherm
Voorzitter Angel Maria Villar overhandigt de Spaanse Super Cup aan Lionel Messi © REUTERS

Inval bij Spaanse voetbalbond, voorzitter opgepakt

Ángel María Villar, al sinds 1988 voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF), is vanochtend samen met zijn zoon Gorka door de politie gearresteerd. Beide worden verdacht van het wegsluizen van geld van de bond naar hun eigen zakken. De politie is bezig met een tiental huiszoekingen; de grootste daarvan vindt plaats op de burelen van de bond aan de rand van Madrid. Er worden nog meer arrestaties verwacht.

Door Edwin Winkels

De arrestaties komen na een aanklacht, een jaar geleden, van de Spaanse Sportraad (een hoog ministerieel orgaan), die Villar ervan verdenkt zelf geld te hebben verdiend aan vriendschappelijke wedstrijden van de Spaanse selectie. Na een jaar onderzoek verdenkt de onderzoeksrechter hem van onder anderen corruptie, valsheid in geschrifte en fraude.

Oud-wereld- en -Europees kampioen Spanje is een graag geziene en dure oefenpartner. Het geld dat met die wedstrijden is gemoeid zou onder anderen bij Villars zoon Gorka, een advocaat gespecialiseerd in sportrecht, terecht zijn gekomen. Gorka was tot vorig jaar directeur van de Conmebol, de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie, en moet in Argentinië voor de rechter verschijnen omdat hij gesjoemeld zou hebben met de TV-rechten van Zuid-Amerikaanse toernooien.

Het onderzoek waarvoor Angel Maria Villar, tevens vicevoorzitter van de FIFA en bestuurder van de UEFA, nu is gearresteerd is niet het enige dat tegen hem loopt. Vooral in de laatste jaren van zijn bewind bij de RFEF, waar hij dit jaar werd herkozen, stapelen de aanklachten zich tegen hem op. Zo zou twee kleine clubs (Recreativo en Marino) bevoordeeld hebben die door financiële problemen dreigden te degraderen; hij gaf leningen uit de bondskas zodat ze aan hun verplichtingen konden voldoen – andere clubs die wél degradeerden werden hierdoor benadeeld.

Oudere zaken zijn misbruik van 23 miljoen euro aan overheidssubsidies voor andere doeleinden dan waarvoor ze bestemd waren. In afwachting van een gerechtelijke uitspraak heeft de regering de jaarlijkse subsidie aan de RFEF geblokkeerd. De regering heeft herhaaldelijk geprobeerd de macht van Villar bij de bond te beperken of hem te doen aftreden, maar dat is nooit gelukt.