Volledig scherm
Gianluigi Buffon (links) en Gianpiero Ventura. © EPA

Italiaanse bond beslist snel over lot Ventura

De Italiaanse voetbalbond beslist op korte termijn over het lot van bondscoach Giampiero Ventura. Morgen is er een vergadering uitgeschreven waarin wordt gesproken over de consequenties van het missen van de wereldtitelstrijd in Rusland van 2018.

Italië redde het gisteravond niet in de play-off tegen Zweden, dat in Milaan met 0-0 overeind bleef. In Stockholm hadden de Scandinaviërs met 1-0 gewonnen.

,,Op de eerste plaats zijn we zeer teleurgesteld'', aldus bondspresident Carlo Tavecchio in een reactie. ,,Dit is in sportief opzicht een grote tegenslag. We moeten echter in alle rust evalueren en beslissen wat we in de toekomst anders gaan doen. Laten we de eenheid bewaren en het samen oplossen.''

Deceptie

Ventura verlengde zijn contract in augustus tot en met de Europese titelstrijd van 2020. Na de deceptie in San Siro liet hij meteen weten niet vrijwillig op te stappen. Met zijn 69 jaar is hij de oudste bondscoach ooit van Italië. Hij heeft nooit een topclub van het kaliber Juventus, Inter of AC Milan onder zijn hoede gehad.

In de zeventien duels onder leiding van Ventura wonnen de Italianen tien keer en speelden ze vier keer gelijk. In de groepsfase werd het land tweede achter Spanje. Ventura volgde na het EK van 2016 Antonio Conte op.

Het is de eerste keer sinds 1958 dat Italië het WK misloopt.