Lorenzo Insigne en Marten de Roon.
Volledig scherm
Lorenzo Insigne en Marten de Roon. © ANP

Italiaanse voetbalbond vraagt UEFA om uitstel EK

De Italiaanse voetbalbond zal dinsdag tijdens het UEFA-congres vragen om het EK vanwege het coronavirus uit te stellen. Zo hopen de Italianen de competitie af te kunnen ronden. 

,,We willen graag de competitie uitspelen, want dat is eerlijker. De clubs hebben door het coronavirus ook veel geld verloren”, zei voorzitter Gabriele Gravina tegen het tv-kanaal SportMediaset. Gravina hoopt de Serie A voor 30 juni te kunnen afsluiten, want dan lopen contracten van sommige spelers af. Hij sloot niet uit dat de competitie ook in juli nog door zal lopen. 

Gabriele Gravina.
Volledig scherm
Gabriele Gravina. © Getty Images

De preses vindt dat Italiaanse clubs niet meer moeten trainen. ,,Als de Serie A toch pas in mei wordt hervat, dan zou ik de jongens lekker thuis laten zitten. Laat de spelers  zich maar fysiek en mentaal weer opladen.”

Afgelopen vrijdag toonde de invloedrijke topman Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München zich ook al een voorstander van uitstel dan wel afgelasting van het EK. Hij voerde daarbij sociale, sportieve en financiële redenen aan. Volgens de oud-aanvaller is de financiële schade voor de clubs zeer groot als de nationale en de Europese competities niet volledig worden uitgespeeld.

December

Volgens de Britse krant The Telegraph onderzoekt de UEFA momenteel de mogelijkheden om het EK, dat in twaalf landen zou moeten plaatsvinden, naar december van dit jaar te verplaatsen.

Afgevaardigden van Europese club en liga’s vergaderen dinsdag via een videoverbinding over onder meer het EK. Het Europese kampioenschap zou van 12 juni tot 12 juli worden gehouden in 12 landen.

Vrijwel alle competities liggen momenteel stil in Europa en ook de wedstrijden in de Champions League en Europa League gaan voorlopig niet door.