Volledig scherm
© AFP

Levende legende Giggs nieuwe bondscoach Wales

Ryan Giggs is de nieuwe bondscoach van Wales. De voetbalbond van het Britse land presenteerde de oud-speler van Manchester United vandaag als opvolger van Chris Coleman. Die verruilde in november na bijna vijf jaar zijn functie als bondscoach voor het trainerschap bij de Engelse club Sunderland. De 44-jarige Giggs ondertekende een contract voor vier jaar.

,,Ik ben enorm trots dat ik deze eervolle baan bij de nationale ploeg heb gekregen'', zei de Welshman. ,,Ik kan niet wachten om te beginnen met de voorbereiding op de cruciale wedstrijden later in het jaar voor de Nations League.'' Giggs zit op 22 maart voor het eerst als bondscoach op de bank bij de oefeninterland tegen China in Nanning.

Volledig scherm
Giggs in 2003 in het shirt van Wales. © pro shots / Action Images

Giggs speelde in 24 jaar als prof liefst 963 wedstrijden voor Manchester United en kwam 64 keer uit voor de nationale ploeg. Als enige ster van Wales wist hij zijn land nooit naar een groot toernooi te helpen. Dat lukte later wel met Coleman als bondscoach en Gareth Bale als boegbeeld op het veld. Wales kwalificeerde zich voor het EK 2016 en verraste daar iedereen door de halve finales te bereiken.

In zijn laatste seizoen als profvoetballer (2013-2014) fungeerde Giggs ook als assistent van manager David Moyes. Na diens ontslag in april maakte de Welshman het seizoen als interim-manager af. Hij werkte daarna twee jaar als rechterhand van Louis van Gaal. Na het ontslag van de Nederlander en de komst van José Mourinho stapte Giggs op bij 'zijn' club, waarmee hij liefst dertien keer kampioen werd en twee keer de Champions League won.

Volledig scherm
Ryan Giggs aan de zijde van Louis van Gaal. © Richard Sellers