Volledig scherm
Wesley Sneijder op weg naar Los Angeles FC? © AFP

Los Angeles lonkt weer voor Sneijder

Wesley Sneijder raakte zaterdag opnieuw geblesseerd bij zijn club OGC Nice. Het paste feilloos in zijn eerste maanden aan de Côte d’Azur, die meer frustraties opleverden dan succes. De recordinternational hoopt alsnog op verlossing vanuit Los Angeles.

Quote

Voor Wesley Sneijder is dit kalender­jaar vrijwel zeker voorbij.

Door Sjoerd Mossou

Guido Albers, zaakwaarnemer van Wesley Sneijder, vloog vanmiddag opnieuw naar Los Angeles. Niet voor het eerst schuift de spelersbegeleider daar deze week aan bij een afvaardiging van Los Angeles FC, een club uit de Amerikaanse Major League Soccer, getraind door oud-bondscoach Bob Bradley.

Het doel van het bezoek is helder: Sneijder alsnog aan een contract helpen bij de club uit Californië, dit seizoen als franchise debuterend op het hoogste Amerikaanse niveau (en niet te verwarren met LA Galaxy). De Nederlander zou in dat geval tussentijds vertrekken bij OGC Nice, de club waar hij in augustus een contract voor één jaar tekende, maar waar hij nog verre van gelukkig is.

Sneijder flirtte al eerder met Los Angeles FC, al in zijn tijd als speler van Galatasaray. Tot een deal kwam het destijds niet, ook omdat de Amerikaanse voetbalcompetitie formeel pas op 1 januari begint. Vorig jaar stond Sneijder nog (duur) onder contract in Turkije, afgelopen zomer moest de transfervrije Nederlander eerst nog een half jaar zien te overbruggen.

Na weken van afwachten en afwegen, tekende Sneijder uiteindelijk bij OGC Nice. Champions League lonkte toen nog in Zuid-Frankrijk, vorig seizoen was de ploeg van trainer Lucien Favre derde geworden, en bovendien speelde de ploeg met een klassieke nummer 10 in een 4-4-2 systeem. Het leek geen onlogische stap voor Sneijder, op een niveau in de Europese subtop, maar de praktijk bleek weerbarstiger.

Sneijder had weken nodig om topfit te worden, speelde zijn eerste wedstrijden moeizaam en kwam bovendien in een team terecht dat voor geen meter draaide. OGC Nice staat inmiddels op de achttiende plaats in de Franse Ligue 1. Trainer Favre wisselde al herhaaldelijk van spelsysteem; met een echte spelmaker speelt Nice tegenwoordig vrijwel nooit meer.

Volledig scherm
© Photo News

Sneijder haalde tegelijk zelden zijn niveau. Toen dat stap voor stap wel leek te lukken, resulteerde dat nog steeds niet in vertrouwen bij trainer Favre. Vorige week speelde Sneijder nog één van zijn beste wedstrijden tegen Caen, resulterend in prima beoordelingen in ondermeer sportkrant l’Equipe. Maar in de wedstrijd daarop tegen Zulte Waregem speelde Sneijder weer geen minuut.

Zondag zou de Utrechter opnieuw geen basisplaats krijgen van Favre, die tegen het sterke Olympique Lyon in een defensieve 5-3-2 systeem wilde gaan spelen. Tot succes leidde dat tactisch concept niet (Lyon won met 0-5), en Sneijder raakte op de afsluitende zaterdagtraining bovendien geblesseerd aan zijn bovenbeen. De voetballer is normaal gesproken voor de rest van dit kalenderjaar uitgeschakeld.

Dat maakt de moeizame eerste maanden van Sneijder in Nice wel zo’n beetje compleet, maar het kan een vertrek naar Los Angeles wel iets dichterbij brengen. De kans dat zijn huidige Franse club dwars voor een transfer gaat liggen, is klein. Vraag is vooral of Los Angeles FC zijn team nog op wil bouwen rond de Nederlander, die ook bij het Nederlands elftal geen vaste waarde meer was de laatste maanden.

Aan Sneijder zelf zal het niet snel liggen. De voetballer en zijn vrouw Yolanthe hebben er nooit een geheim van gemaakt graag nog eens in Amerika te gaan wonen, werken en voetballen.

Volledig scherm