Volledig scherm
De Argentijnse bondscoach Sergio Batista (links) met naast hem zijn assistent Jose Luis ‘Tata’ Brown in september 2010. © AFP

Maradona eert overleden ploeggenoot Brown (62): ‘Je was een stier’

José Luis Brown is gisteren in zijn woonplaats La Plata op 62-jarige leeftijd overleden. De voormalig verdediger uit Argentinië leed aan Alzheimer. Brown werd in 1986 wereldkampioen met Argentinië.

Hij maakte in 1986 in de gewonnen WK-finale in Mexico tegen West-Duitsland (3-2 winst) de openingstreffer voor Argentinië. Dat was zijn enige interlandgoal in zijn loopbaan.

De voormalig verdediger speelde in eigen land bijna 300 wedstrijden voor Estudiantes de La Plata en kwam later ook nog uit voor Boca Juniors, Stade Brest, Real Murcia en Racing Club. Brown speelde 36 interlands voor Argentinië en was een van de trouwe adjudanten van sterspeler Diego Maradona op het WK 1986 in Mexico. In de WK-finale liep hij een forse schouderblessure op na een botsing met Norbert Eder. Brown weigerde echter het veld te verlaten en verbeet de pijn tot aan het eindsignaal in Mexico.

Brown werkte van 1995 tot 2013 als coach bij onder andere Boca Juniors (assistent), Nueva Chicago, Club Almagro en Ferro Carril Oeste. Ook was hij coach van Argentinië onder 17 jaar en assistent bij de nationale ploeg. 

‘Je was een stier’

Diego Maradona liet vanochtend op Instagram een mooie tekst en video achter voor Brown, een van de teamgenoten die hij het meest waardeerde. ,,Ik wil de familie van Tata José Luis Brown begroeten. Je kwam me bezoeken in Dubai met je zoon en hij vertelde me wat er met je was (Alzheimer, red). Ik kan het nog steeds niet geloven, omdat je altijd een stier was. We gaan je zo missen, Tata. Je kan niet weten hoe erg ik dit vind, broer. Degenen onder ons die van je vriendschap hebben mogen genoten, zullen je nooit vergeten. Je maakte een doelpunt in de finale van het WK, speelde met een gebroken schouder en wist hoeveel de wereldbeker weegt. Moge je rusten in vrede.”

Volledig scherm
José Luis Brown (geheel links) voor de WK-finale op 29 juni 1986. © AFP
Volledig scherm
José Luis Brown kijkt toe hoe Lionel Messi een bal schiet in 2010. © AFP