Volledig scherm
Marco van Ginkel. © anp

Marco van Ginkel zit in volle wachtkamer bij Chelsea

Op papier is hij na Arjen Robben en Robin van Persie onze hoogst spelende profvoetballer. Maar Marco van Ginkel zit niet eens bij de voorselectie van Oranje. Regelmatig spelen bij Chelsea lijkt ook dit seizoen moeilijk. PSV zou Van Ginkel met liefde huren. 'Maar zijn kaliber spelers wordt inmiddels alleen binnen de Premier League of in Duitsland, Spanje of Italië gestald.'

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Met de Braziliaanse WK-ganger Ramires was er een middenvelder geschorst en met Mohamed Salah een andere middenvelder niet van de partij. Toch zat Marco van Ginkel maandagavond niet eens bij de selectie van Chelsea voor de eerste competitiewedstrijd tegen Burnley.

In Londen gaan ze er prat op dat ze dit seizoen meer kwaliteit dan ooit in de breedte hebben. Maar hoe veel spelers kun je stapelen totdat het pervers wordt? En totdat die spelers de moed verliezen in een niet te winnen concurrentiestrijd?

'We zijn met Chelsea in gesprek. Natuurlijk wil Marco knokken voor zijn kansen, maar er moet wel een reëel perspectief zijn. Maandag was niet prettig om te zien natuurlijk', zegt zaakwaarnemer Karel Jansen.

Op papier spelen van alle Nederlandse profvoetballers wereldwijd alleen Arjen Robben en Robin van Persie bij een grotere club dan Van Ginkel (21). Dit zou het jaar van zijn internationale doorbraak moeten worden. Toen Chelsea hem vorig jaar haalde, noemde trainer José Mourinho Van Ginkel één van zijn 'beautiful young eggs', die hij als een ware moederkloek zou gaan uitbroeden.

Concurrenten
Mourinho sprak ook over de opvolging van Frank Lampard, vorig jaar bezig aan zijn laatste seizoen op Stamford Bridge. Van Ginkel had vorig jaar de pech zwaar geblesseerd te raken. Maar het monument Lampard is vertrokken en toch heeft Chelsea met Cesc Fabregas en Nemanja Matic 'gewoon' twee zware concurrenten voor de Nederlander erbij gehaald.

Vorig jaar viel er een fictief Chelsea-elftal te maken van alleen maar middenvelders die Mourinho kon opstellen (zie hieronder). Nu is dat nauwelijks anders. Van Ginkel heeft nog altijd liefst negen concurrenten voor telkens maar een paar basisplekken in dat middenrif. En het is dat Victor Moses, de Duitser Marko Marin en het Spaanse talent Oriol Romeo recent zijn verhuurd aan Stoke City, Fiorentina en Stuttgart, anders waren er zelfs dertien middenvelders geweest om uit te kiezen.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Mogelijk kan ook Van Ginkel volgende week, in de slotweek van de transfermarkt, worden verhuurd. 'We wachten op antwoord van Chelsea hoe zij het zien', zegt Karel Jansen. 'Of de Eredivisie een optie zou zijn? Nou, dat denk ik niet direct als je al een tijdje hebt meegedraaid bij een club van dit niveau.'

'Dat is helaas de tendens geworden', ziet Marcel Brands, technisch directeur van PSV. Brands zou 'altijd ja' zeggen als PSV Van Ginkel nu zou kunnen huren. ',Dat heb ik een tijd geleden al aangegeven bij zijn management. Maar Van Ginkel behoort tot een categorie spelers die clubs als Chelsea, Manchester City en Arsenal tegenwoordig binnen de Premier League uitlenen. En anders in Duitsland, Spanje, Italië. Ook al is zo'n jongen pas 21. Nederland vindt men een te laag niveau geworden. De spelers die Vitesse van Chelsea krijgt, daarbij kan het nog net. Die staan nog helemaal aan het begin van de ladder.'